Σελίδες

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Πώς φοροδιαφεύγουν Starbucks, Amazon, Google και άλλες πολυεθνικές.

Η Starbuks πλήρωνε 8,6 εκατ. λίρες φόρο για πωλήσεις 3 δισ. επί 14 χρόνια (!)
Starbucks, Amazon, Google. Δημοφιλή εταιρικά ονόματα, ιδιαίτερα σε νεώτερες ηλικίες. Τα ονόματα των εν λόγω εταιριών απέκτησαν τις τελευταίες ημέρες πρόσθετη…επικαιρότητα. Ο λόγος; Φοροδιαφυγή.
Όλα ξεκίνησαν δύο περίπου μήνες πριν όταν το πρακτορείο «Reuters» αποκάλυπτε ότι η γνωστή πολυεθνική αλυσίδα καφέ Starbucks είχε πληρώσει φόρους μόνο 8,6 εκατ. λίρες στη Βρετανία για πωλήσεις 3 δισ. λιρών από τότε που άνοιξε το 1998. Και εγένετο χαμός! Συζητήσεις στη βουλή για το πώς είναι δυνατόν την ώρα που οι πολίτες λυγίζουν από τη λιτότητα οι πολυεθνικές να μη πληρώνουν φόρους. Και διαδηλώσεις: Ό,τι ήταν τα MacDonalds, σύμβολο του «junk food» που έφερε η παγκοσμιοποίηση για τους διαδηλωτές την δεκαετία του ’90, τείνει να γίνουν τα Starbucks, με εκατοντάδες διαδηλωτές να πολιορκούν περισσότερα από 40 καταστήματα της γνωστής αλυσίδας στη Βρετανία και σύνθημα: «Starbucks πλήρωσε τους φόρους».
Αντιμέτωπη με την οργή των βουλευτών και τις φωνές για μποϋκοτάζ, η Starbucks ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει ένα σημαντικό μέρος φόρων το 2013 και 2014 «ασχέτως αν θα είναι κερδοφόρα εκείνες τις χρονιές». Το ποσό που θα καταβάλλει η εταιρία υπολογίζεται σε 20 εκατ. λίρες(25 εκατ. ευρώ). «Διαφημιστικό κόλπο» δηλώνει για την απόφαση αυτή της αμερικανικής πολυεθνικής, η 26χρονη Ρόζι Ρότζερς, η οποία συμμετείχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Aν η Starbucks και όλοι οι φοροφυγάδες πλήρωναν τους απαιτούμενους φόρους, τότε η οικονομία της χώρας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερα επίπεδα», συμπληρώνει..
Η υπόθεση Starbucks έφερε στην επικαιρότητα τους τρόπους «νόμιμης φοροδιαφυγής» που χρησιμοποιούν μεγάλες πολυεθνικές την εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε μία περίοδο σκληρής λιτότητας για την πλειονότητα των απλών ανθρώπων σε Ευρώπη, Βρετανία και Αμερική. Σε μία περίοδο που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι χάνονται περί το ένα τρισ. ευρώ κάθε χρόνο στην ΕΕ από την φοροδιαφυγή. Στη Βρετανία μάλιστα από όπου ξεκίνησε ο θόρυβος για την «πολυεθνικού» τύπου φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπουρν ανακοίνωσε πρόσφατα στα πλαίσια της δέσμης νέων μέτρων για την οικονομία, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στη Βρετανία από 22% σε 21%.


Διαδηλωτές έξω από τα Starbucks στο Λονδίνο

Ήδη η υπόθεση Starbucks αρχίζει και εξελίσσεται σε «case study» για το πώς οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αποφεύγουν τη φορολογία.

H αμερικανική πολυεθνική ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ευρώπη έφεραν κέρδος 40 εκατ. δολαρίων το 2011, αλλά στους ισολογισμούς της όσον αφορά τις θυγατρικές της στην Βρετανία, τη Γαλλία και την Γερμανία, από τις οποίες προέρχεται το 90% των εσόδων από την Ευρώπη, παρουσιάζουν ζημιά 60 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το πρακτορείο «Reuters», το οποίο έφερε στο φως τις ατασθαλίες της Starbucks, η εταιρία κατάφερνε να παρουσιάζει διαφορετικά οικονομικά μεγέθη-άλλα για τους μετόχους-επενδυτές, άλλα για τις φορολογικές αρχές-με τον εξής τρόπο: Πλήρωνε στη Βρετανία υψηλά δικαιώματα για την άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δηλώνουν το 2011 ζημιά 33 εκατ. λιρών. Η βρετανική θυγατρική της Starbucks πλήρωνε υψηλά τέλη ευρεσιτεχνίας στην αμερικανική μητρική εταιρία, αγόραζε κόκκους καφέ από τη θυγατρική της στην Ολλανδία, όπου ο φόρος επί των επιχειρήσεων είναι μικρότερος, ενώ η θυγατρική της στην Ελβετία παρείχε «διάφορες άλλες υπηρεσίες». Με άλλα λόγια χρησιμοποιούσε την πολυεθνική της δομή για να ευνοείται από τα διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα εντός ΕΕ, την ίδια στιγμή που επαίρονταν για τα υψηλά της κέρδη, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές και ικανοποιήσεις τους μετόχους της.

Ο οικονομικός διευθυντής της Starbucks, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει σε ειδική επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του «Reuters», παραδέχθηκε ότι η ολλανδική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει ειδικό φορολογικό καθεστώς για την ευρωπαϊκή έδρα της επιχείρησης, στην οποία η βρετανική θυγατρική πλήρωνε δικαιώματα. Η ολλανδική νομοθεσία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να στέλνουν τα δικαιώματα που εισπράττουν από άλλες χώρες σε φορολογικούς παραδείσους, χωρίς να έχουν πληρώσει τον αναλογούντα φόρο, κάτι που δεν ισχύει για την υπόλοιπη ΕΕ.
Η εταιρία αρνείται ότι επέλεξε την Ολλανδία για ευρωπαϊκή έδρα για φορολογικούς λόγους αλλά ότι το έκανε επειδή έχουν εκεί εργοστάσιο επεξεργασίας καφέ.

Και η Amazon

Η ευρωπαϊκή έδρα της Amazon στο Λουξεμβούργο

Ανάλογες τακτικές χρησιμοποιεί και η γνωστή πολυεθνική Amazon η οποία ξεκίνησε πουλώντας βιβλία μέσω ιντερνέτ και σήμερα έχει επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Η αμερικανική πολυεθνική νοίκιασε το 2005 ένα πενταόροφο κτίριο στο Λουξεμβούργο, το οποίο έκανε έδρα των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων αποφεύγοντας να πληρώσει φόρους εκατομμυρίων δολαρίων προς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Amazon βρίσκεται στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών σε έξι τουλάχιστον χώρες(ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο) που ερευνούν τα οικονομικά της τα έξι τελευταία χρόνια.

H Amazon έχει στήσει την έδρα της στην Ευρώπη στο Λουξεμβούργο, όπου ο βασικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι 29% αλλά μπορεί υπό ειδικές συνθήκες μέσω πνευματικών δικαιωμάτων το αφορολόγητο μιας επιχείρησης να φθάσει έως και 80%, μειώνοντας τον φόρο που τελικά πληρώνει στο 6%.

Η Amazon έχει δημιουργήσει τρεις διαφορετικές εταιρίες στο Λουξεμβούργο μέσω των οποίων χρησιμοποιεί διάφορα «τρικ» για να πληρώνει λιγότερους φόρους στην Βρετανία αλλά και τις ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις για την πολυεθνικού τύπου φοροδιαφυγή σήμαναν συναγερμό. Η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε τον προηγούμενο μήνα ότι θα φέρει νέα μέτρα για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων ιντερνέτ, όπως η Amazon και η Google. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπουρν δήλωσε ότι συνεργάζεται με τον Γερμανό ομόλογό του για να αναλάβει πρωτοβουλία η Ομάδα των Είκοσι πιο Αναπτυγμένων Χωρών(G20) να πληρώνουν οι πολυεθνικές το «μερίδιο που τους αναλογεί» σε φόρους.

Λόγια που έχουν ακουστεί και στο παρελθόν για ανάλογες περιπτώσεις «πολυεθνικής ρεμούλας». Μετά την κρίση του 2008 όλες οι ηγεσίες ήταν λαύρες κατά των οίκων αξιολόγησης και των τραπεζών υποσχόμενες νέα πλαίσια ελέγχους και ρυθμίσεις που ακόμη περιμένουν… Έτσι και τώρα δείχνουν σαν να ανακάλυψαν τώρα την Αμερική και τις όποιες δυνατότητες που προσφέρει ο σύγχρονος καπιταλισμός της παγκοσμιοποίησης για φορολογικά τεχνάσματα και μεγιστοποίηση των κερδών.

Ο πρόεδρος της Google άλλωστε Ερικ Σμιντ ήταν ειλικρινής όταν δήλωνε « πολύ υπερήφανος» για την φορολογική δομή της επιχείρησής του, λέγοντας: είναι ο καπιταλισμός»!

Η έδρα της Google στις ΗΠΑ


Τα 10 δισ. δολάρια της Google στις Βερμούδες

Η υπόθεση Starbuck άρχισε να φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέες αποκαλύψεις για τις πρακτικές που ακολουθούν γνωστές πολυεθνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους.

Το πρακτορείο «Bloomberg» αποκάλυψε λίγες ημέρες πριν ότι η Google γλύτωσε από φόρους ύψους 2 δισ. δολαρίων διεθνώς το 2011 μεταφέροντας έσοδα 9,8 δισ. δολαρίων σε μία «εταιρία κέλυφος» στην Βερμούδα, η οποία δεν φορολογεί τις επιχειρήσεις. Η πρακτική αυτή θεωρείται νόμιμη και αφορά το 80% των προ φόρων κέρδη της Google για το 2011.
Άλλωστε ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρίας Eρικ Σμιντ δήλωσε «υπερήφανος», χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές «καθαρό καπιταλισμό». «Πληρώνουμε πολλά σε φόρους, τους πληρώνουμε νόμιμα», δήλωσε στο «Bloomberg». «Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δομή που δημιουργήσαμε. Δεν την βασίσαμε σε κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις για να λειτουργήσουμε. Το λένε καπιταλισμό. Είμαστε υπερήφανοι καπιταλιστές», είπε χαρακτηριστικά.

Microsoft και EBay

Φορολογικά τρικ για να περιορίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις χρησιμοποιούν δύο ακόμη γνωστές πολυεθνικές του ιντερνέτ. H Microsoft μεταφέρει ηλεκτρονικές πληρωμές που αφορούν το λειτουργικό της πρόγραμμα Windows 8 αλλά και άλλα προγράμματα στο Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία, όπου οι φόροι είναι λιγότεροι από ότι στην Βρετανία.
Συγκεκριμένα η θυγατρική της Microsoft στην Ιρλανδία, Microsoft Ireland Operations ανακοίνωσε έσοδα 1,7 δισ. λιρών από την Βρετανία, χώρα στην οποία η επιχείρηση δεν πλήρωσε φόρο. H Microsoft διατείνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό, ότι «πληρώνει όλους τους φόρους, όπως απαιτεί ο νόμος, σε ολόκληρο τον κόσμο». «Οι θυγατρικές της Microsoft υπόκεινται πλήρως στις δικαιοδοσίες εκεί που λειτουργούν», ανέφερε ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία υποστηρίζει ότι πληρώνει φόρο στη Βρετανία για άλλες της επιχειρηματικές δραστηριότητες.

H EBay, η γνωστή εταιρία ηλεκτρονικών δημοπρασιών, φέρεται να έχει ζημιώσει σε φόρους 1 δισ. δολάρια την Βρετανία και την Γερμανία. H EBay έχει ιδρύσει και αυτή μία εταιρία εννέα ατόμων στο Λουξεμβούργο, μέσω της οποίας παρέχει υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη, χρεώνοντας τους πελάτες με πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ, βοηθώντας την με αυτό τον τρόπο να βρίσκεται σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών της.

Η εταιρία φέρεται να διοχετεύει τα χρήματα από τις πωλήσεις που κάνει μέσω μια θυγατρικής της που εδρεύει στην Βέρνη της Ελβετίας, επωφελούμενη με τον τρόπο αυτό από το πολύ χαμηλό φορολογικό καθεστώς της χώρας.
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ από το ιστολόγιο 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF