Σελίδες

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Νέα κριτήρια για τον έλεγχο των φορολογούμενων.

Σύστημα νέου τύπου κριτηρίων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Οπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 9ου Ετήσιο Φορολογικό Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου «ξέρουμε να ελέγχουμε νομικά πρόσωπα, αλλά δεν ξέρουμε πως να ελέγξουμε τα φυσικά πρόσωπα». Με βάση το νέο σύστημα που καθιερώνεται όλες οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία, και οι τραπεζικές καταθέσεις των φορολογούμενων θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των εισοδημάτων τους.
Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα φθάνουν κλιμάκια του ΔΝΤ προκειμένου να ελέγξουν εάν έχουν γίνει οι απαιτούμενες αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση διότι είναι προαπαιτούμενες δράσεις.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ανέφερε ότι οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται στη φορολογική διοίκηση και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών όπου απαιτείται.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδιο συνέδριο υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου που θα διευκολύνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα και τα νέα φορολογικά νομοσχέδια θα πρέπει να είναι τέτοια που να φέρνουν έσοδα στο κράτος. «Χρειάζεται αύξηση των εσόδων και όχι τσάκισμα των πολιτών και της περιουσίας μέσα από φόρους που η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης.

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με την πρόσληψη 200 νέων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά και άλλων 500 εξωτερικών ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα με εμπειρία στις ελεγκτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προωθούνται 2.000 μετατάξεις νέων υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες και θα κατευθυνθούν στον τομέα του ελέγχου. Όπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχει σημαντική ανταπόκριση και ήδη έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών για την προκήρυξη αυτή. Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και ότι ο ελεγκτής δεν θα είναι υποχρεωμένος να ελέγχει όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF