Σελίδες

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΣΟΚ στην κυβέρνηση: Διευρύνθηκε κι άλλο η τρύπα στα έσοδα!

Διευρύνθηκε κατά 150 εκατ. μέσα σε μόλις ένα μήνα η «τρύπα» στα προ επιστροφών φόρου έσοδα, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο. Aν συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της ρήτρας ισοδύναμων μέτρων που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα από τον ΦΠΑ εμφανίζουν υστέρηση 260 εκατ. ευρώ από το στόχο, εκ των οποίων τα μισά (126 εκατ. ευρώ) είναι λόγω της «βουτιάς» στα πετρελαιοειδή, ενώ στα 199 εκατ. ευρώ έφτασε η υστέρηση στα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. «Θέλουν προσοχή οι έμμεσοι φόροι», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. “Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να κερδίσουμε τον πόλεμο” πρόσθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να φτάσουμε στον τελικό στόχο θα πρέπει να ανακάμψει ταχέως και η πραγματική οικονομία.
Την κατάσταση επιδεινώνουν οι εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα από την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων σε μεγάλες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου, να αποτελούν επί του παρόντος όνειρο απατηλό.

Όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα του Κρατικού Προϋπολογισμού, που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης ελλείμματος 2,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να σταθεί κανείς στη συγκράτηση των δαπανών του ΠΔΕ σε χαμηλότερα κατά 671 εκατ. ευρώ επίπεδα, σε σχέση με τους στόχους, όπως επίσης στο ότι οι επιστροφές φόρου είναι περίπου 470 εκατ. ευρώ μικρότερες από το στόχο.

Στα παραπάνω «μαξιλάρια» θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών, που κινήθηκαν περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τις προβλέψεις, εικόνα που οφείλεται κυρίως στις πολύ μικρότερες πληρωμές προς τα Ταμεία, τα οποία είχαν λάβει προκαταβολές 480 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF