Σελίδες

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Moody's: Φοβάται ύφεση 3,6% και το 2014, που μπορεί να οδηγήσει σε κούρεμα 75% και των εντόκων



Ο διεθνής οίκος αμφισβητεί την ασφαλή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται σταθεροποιητικά σημάδια για την ελληνική οικονομία από τις αγορές, ο οίκος Moody's διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα αναστροφής της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι και το 2014 η ύφεση θα είναι της τάξης του 3,6%.
Την ίδια ώρα, βέβαια, θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% ενώ το έλλειμμα θα είναι στο 3,5%. Το δε χρέος θα παραμείνει υψηλό στο 183,9% για το 2014, έναντι 176,4% για το 2013. Αντίστοιχα, η ύφεση φέτος θα φτάσει το 5,3% και το έλλειμμα θα κλείσει στο 4,6%.
Το κυριότερο στοιχείο όμως που αμφισβητεί ο οίκος είναι η επιτυχία της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Αφήνει ανοιχτό, μάλιστα, το ενδεχόμενο για ένα νέο κούρεμα της τάξης του 75% στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Αυτά σε συνδυασμό με την επιδείνωση των “κόκκινων” δανείων, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης της τάξης των 19 δισ. ευρώ που δεν επαρκούν από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οίκου, το ΤΧΣ έχει ήδη ενισχύσει με 24,3 δισ. τις τέσσερις βασικές συστημικές τράπεζες και με 12,6 δισ. τις μικρότερες ΑΤΕ Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Tbank και Proton.Συνολικά έχουν λοιπόν δοθεί 37 δισ. και μένουν διαθέσιμα 13 δισ.

Στο χειρότερο σενάριο, ο οίκος περιλαμβάνει και την έξοδο από το ευρώ, το οποίο θα οδηγήσει σε έκρηξη χρεοκοπιών που δεν είναι όμως το πιθανότερ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF