Σελίδες

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Γ. Μαυραγάνης: Αυξημένα τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης




Στο ποσό των 244 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης από την έναρξη της χειμερινής περιόδου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων για την περίοδο 15.10.2012 μέχρι 28.02.2013, στοιχεία της οποίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη.
Όπως ανέφερε μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα από 15.10.2011 έως 28.02.2012 τα έσοδα διαμορφώθηκαν περίπου στο ποσό των 141.495.000 ευρώ.
Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα, ο οποίος ζητούσε να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης γιατί, εκτός από την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, παρά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με το Φόρο πετρελαίου κίνησης, δεν επετεύχθη η επιδιωκόμενη αύξηση δημοσίων εσόδων.

«Είναι προφανές ότι κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, υπάρχει αύξηση στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, παρά τη μείωση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος, η οποία αφενός σχετίζεται με τη μειωμένη ζήτηση λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αποθεματοποίησης και υψηλής τιμής διάθεσής του, αφετέρου όμως και με τον περιορισμό του λαθρεμπορίου λόγω στροφής στη χρήση πετρελαίου κίνησης αντί θέρμανσης», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του.

Σημείωσε μάλιστα ότι το πρώτο δίμηνο του 2013 όσον αφορά στις ποσότητες του πετρελαίου κίνησης που τελωνίστηκαν υπήρξε αύξηση σε ποσοστό 7%, σε σχέση με αντίστοιχες ποσότητες του 2012, γεγονός που, όπως είπε, «καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτούργησε ως θετικός παράγοντας για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου».

Πηγή: ΑΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF