Σελίδες

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

"Σπάνε τα ισόβια για τους καταχραστές του δημοσίου"


  Οι καταχραστές του Δημοσίου Θα γλυτώνουν τα ισόβια, με διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ενέχυρο, εφόσον οι καταχραστές επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν, ενώ με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης. Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του επίμαχου νομοσχεδίου, προβλέπεται "παράθυρο" για τα άτομα που κατηγορούνται για κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/1950. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται σε βάρος των καταχραστών ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Όπως προβλέπει η νέα διάταξη, εφόσον ο κατηγορούμενος για κατάχρηση συμφωνήσει να "ικανοποιήσει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα" (δηλαδή να επιστρέψει όλα τα χρήματα που του έχουν καταλογιστεί ότι καταχράστηκε):

α) Μέχρι την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, επιβάλλεται στον κηρυχθέντα ένοχο ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών,

β) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών

γ) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση δεν ισχύει για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Παραγραφή αδικημάτων και νέο σώμα δικαστών

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη όσων έχουν διαπράξει αδικήματα για τα οποία προβλέπεται φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

Η ρύθμιση αυτή δεν καταλαμβάνει τις περιπτώσεις άρνησης καταβολής διατροφής, της άρνησης από πλευράς εργοδοτών καταβολής εργατικών απαιτήσεων εργαζομένων και τις παραβάσεις από συναλλαγές που αφορούν αγορές με πίστωση.

Ακόμη, προβλέπεται η σύσταση ειδικού σώματος δικαστών- πραγματογνωμόνων που θα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες (γραφολόγους, οικονομολόγους, τραπεζίτες, πολεοδόμους, κ.λπ.).Το νέο αυτό σώμα θα συνδράμει κατά το στάδιο των προανακρίσεων και θα υποβοηθά γενικά την όλη ανακριτική διαδικασία. Το νέο αυτό σώμα θα επανδρωθεί με την πρόσληψη 250 επιστημόνων που θα κατανεμηθούν σε όλα τα Εφετεία της χώρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF