Σελίδες

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Άρχισαν τα όργανα στην Κύπρο



Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον νυν πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και στον τέως, Δημήτρη Χριστόφια, αναφορικά με τις ευθύνες που έχει ο καθένας στην δραματική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η χώρα, εν μέσω μνημονιακών μέτρων και «κουρέματος» καταθέσεων. 
Όπως φαίνεται, όσο πιο σκληρά μέτρα θα εφαρμόζονται στους πολίτες, τόσο πιο άγρια θα είναι η αντιπαράθεση των δύο ανδρών, με τον καθένα να κατηγορεί τον άλλον για τις επιλογές ή τις παραλείψεις του.
Τι υποστηρίζει ο Αναστασιάδης...

Με αυστηρή γραπτή δήλωση απάντησε απόψε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο ΑΚΕΛ και την προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια. Θα πρέπει επιτέλους να λεχθεί, αναφέρει η δήλωση Αναστασιάδη, ότι στο μνημόνιο που η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ συμφώνησε με την τρόικα είχε ένα κύριο στόχο: τη «διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου η λέξη «διάλυση» τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων επαναλαμβάνεται σε κάθε παράγραφο, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η κυβέρνηση Χριστόφια, στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου, «αφαίρεσε από την εκτελεστική εξουσία κάθε έλεγχο στη διαδικασία διάλυσης των τραπεζών και την ανέθεσε εξολοκλήρου στην τρόικα». Ακόμη, προσθέτει, και η νομοθεσία, που ψήφισε η Βουλή για την διάλυση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, «ήταν συμφωνημένη με συγκεκριμένη αναφορά στο μνημόνιο. Ο νόμος αυτός ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι της τρόικας».

Στην δήλωσή του ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει επίσης:

-Στο μνημόνιο της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ συμφωνήθηκε ακόμη η διαγραφή της αξίας των μετοχών και των αξιογράφων και πολύ περισσότερο το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά έχει το θράσος να επιρρίπτει και γι αυτό την ευθύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

- Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή βαρών.

- Πέρα από τις τράπεζες, η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να σχεδιάσει μια στρατηγική για την αναδιάρθρωση και τη διάλυση μη βιώσιμων συνεργατικών ιδρυμάτων. Δηλαδή, τα πλείστα συνεργατικά ιδρύματα να έχουν τη τύχη της Λαϊκής.

Οι μνημονιακές ρήτρες του κ. Χριστόφια

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρει στην δήλωσή του, ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του στα δύοEurogroup και στις συνομιλίες με την τρόικα «έδωσαν σκληρές μάχες για να αναιρέσουν πολλές από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησαν τον τραπεζικό τομέα σε κατάρρευση». Δηλώνει ότι έδωσε σκληρή μάχη για να απαγκιστρώσει τις τράπεζες από «τις ρήτρες του μνημονίου του κ. Χριστόφια, ενώ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απάλλαξε εντελώς το Συνεργατισμό από το να ακολουθήσει τη μοίρα της Λαϊκής».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να συντηρήσει κλίμα ενότητας «θεωρήθηκε ως αδυναμία σε βαθμό που το ΑΚΕΛ, ενώ έχει οδηγήσει τη χώρα σε όλη αυτή την περιπέτεια, ζητά και τα ρέστα», καταλήγει στην δήλωσή του ο Κύπριος πρόεδρος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF