Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΔΝΤ: Ύφεση 4,2% φέτος, επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014 για την Ελλάδα Εκτιμά επίσης πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα υποχωρήσει στο 4,6% το 2013 και στο 3,4% το 2014.



Ύφεση 4,2% για φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,6% το 2014 εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα υποχωρήσει στο 4,6% το 2013 και στο 3,4% το 2014 ενώ, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης, η χώρα θα εμφανίσει πλεόνασμα 0,2% 2013 και 0,8% το 2014, προβλέψεις που είναι σημαντικά καλύτερες από την τελευταία του έκθεση.
Καλύτερες είναι και οι εκτιμήσεις για την πορεία του δημόσιου χρέους καθώς το Ταμείο κάνει πρόβλεψη για 179,5% του ΑΕΠ το 2013, εκτιμήσεις μειωμένες κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία του πρόβλεψη για να υποχωρήσει στη συνέχεια το 2014 στο 175,6% του ΑΕΠ.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο διεθνής οικονομικός οργανισμός αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο ΑΕΠ, που υπολογίζει ότι θα φτάσει το 3,3%, αντί για 3,5% που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο και 3,2% που ήταν πέρσι.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στο ΔΝΤ, η γενική συνέλευση του οποίου θα συνέλθει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

"Αυτό που μέχρι σήμερα ήταν μια ανάκαμψη σε δύο ταχύτητες —ισχυρή στις αναδυόμενες χώρες, πιο βραδεία στις ανεπτυγμένες— εξελίσσεται σε ανάκαμψη τριών ταχυτήτων» γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «διαφορά φάσης» μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Μολονότι έχει αποδυναμωθεί από τις αυτόματες δημοσιονομικές περικοπές, η πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο θα δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 1,9% φέτος και την ανάπτυξη να επιταχύνεται κατά 3% το 2014. Το ΔΝΤ εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξο από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία υπολογίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα φτάσει φέτος το 2,3%, όμως τονίζει ότι η θέση της Ουάσινγκτον παραμένει αξιοζήλευτη «χάρη στην εύρωστη εσωτερική ζήτηση».

Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη στις ΗΠΑ «αρχίζει να δείχνει ορισμένα ενθαρρυντικά σημεία». Η κατανάλωση των νοικοκυριών θα συνεχίσει να αυξάνεται, υποβοηθούμενη από την αργή βελτίωση στην αγορά εργασίας και τα χαμηλά επιτόκια ενώ και οι προοπτικές για τις επενδύσεις παραμένουν θετικές. Συνολικά, για το ΔΝΤ, οι κίνδυνοι τους οποίους διέτρεχε η αμερικανική οικονομία έχουν περιοριστεί, σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο. Ο βασικός εξωτερικός κίνδυνος είναι «η επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ΗΠΑ μέσω των εμπορικών συναλλαγών και των χρηματοπιστωτικών αγορών», κυρίως στην περίπτωση που οι ανησυχίες των επενδυτών οδηγήσουν σε νέα άνοδο του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.

Όσον αφορά στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ δεν βλέπει να υπάρχει άλλη επιλογή παρά να συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και για την τραπεζική ενοποίηση. 

Για φέτος το Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,3% και η ευρωζώνη θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, οπότε προβλέπεται το ΑΕΠ της να αυξηθεί κατά 1,1%.

Σύμφωνα με το Ταμείο, τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει και οι εντάσεις στις αγορές έχουν υποχωρήσει. 

Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν καθώς και ισχυρές χώρες αρχίζουν να δείχνουν σημάδια κάμψης. 

Στην πρώτη γραμμή, η Γαλλία που φέτος θα περάσει σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 0,1%. Στις προηγούμενες προβλέψεις του το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης θα κατέγραφε ανάπτυξη 0,3%.

Από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, οκτώ αναμένεται να παρουσιάσουν ύφεση: η Ολλανδία -0,5%, η Ιταλία -1,5%, η Ισπανία 1,6%, η Σλοβενία -2%, η Πορτογαλία -2,3%, η Ελλάδα -4,2% και η Κύπρος.

Το ΔΝΤ δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποια πρόβλεψη για το ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ στην Κύπρο, η οποία εντάχθηκε μόλις σε πρόγραμμα δανεισμού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα τη λήψη δραστικών μέτρων, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, που αναμένεται ότι θα πλήξουν σοβαρά την οικονομία της, τουλάχιστον μέχρι το 2015.

"Βραχυπρόθεσμα, ο κίνδυνος είναι η μη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογραμμίζει το ΔΝΤ αναφερόμενο στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία θα πρέπει να συνεχιστούν «με αξιόπιστο ρυθμό». «Μεσοπρόθεσμα, ο κίνδυνος είναι ένα σενάριο στο οποίο η οικονομία θα συνεχίσει να λιμνάζει», προσθέτει το Ταμείο. 

Όμως «εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης προωθούσαν γρήγορα μια τραπεζική ένωση και εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί ήδη επέτρεπαν να αυξηθεί η ανάπτυξη περισσότερο από το προβλεπόμενο, η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να ανέβει στο 2-2,5%», τονίζει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την έκθεση. 

Πηγή: http://www.skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF