Σελίδες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Υπόθεση «Ασπίς»...Καταπέλτης το κατηγορητήριο των ανακριτών για τον Π. Ψωμιάδη

Σίγουρη η απώλεια χρημάτων για όσους αγόρασαν συμβόλαιο μετά το 2007..
Το 2007 έλειπαν από την ασφαλιστική εταιρεία «Ασπίς» 331 εκατομμύρια ευρώ, το 2008 το έλλειμμα αυξήθηκε σε 485 εκατομμύρια και το 2009, λίγο πριν της αφαιρεθεί η άδεια, σε 800 εκατομμύρια. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το κατηγορητήριο των ανακριτών Παπακώστα και Καβαλάρη, σύμφωνα με το οποίο ο ισχυρός άνδρας του ασφαλιστικού ομίλου Παύλος Ψωμιάδης είχε συστήσει και διηύθυνε εγκληματική οργάνωση με μέλη της οικογένειάς του και εξαπατούσε συστηματικά τους ασφαλιζόμενους, παρουσιάζοντάς τους ότι οι εταιρείες του είναι εύρωστες.
Οι ανακριτές επισημαίνουν ότι ο βασικός μέτοχος Παύλος Ψωμιάδης ήταν το ισχυρό πρόσωπο σε όλες τις εταιρείες του ομίλου της «Ασπίς» όπου τα όρια της διοικητικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας καθεμιάς ήταν πολύ ασαφή. Πρόκειται για το 5ο κατηγορητήριο κατά του Ψωμιάδη που έχει καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό για κακουργηματική πλαστογραφία (πλαστή εγγυητική 550 εκατ. ευρώ), ενώ κατηγορείται και δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακουργηματική απάτη κατ’ έμμεση αυτουργία για την υπόθεση της προσωπικής του εταιρείας Aspis Capital.

Ακόμα κατηγορείται για κακουργηματική απάτη για τη διαχείριση των εταιρειών Aspis Πρόνοια ΑΕΑΖ και Αspis Πρόνοια ΑΕΓΑ και για την προσκόμιση 16 πλαστών πιστοποιητικών του Κτηματολογίου της Ρουμανίας, με βάση τα οποία η εταιρεία Commercial Value, που επίσης ανήκε στον όμιλο Ψωμιάδη, πέτυχε να μην ανακληθεί από την αρμόδια αρχή η άδεια λειτουργίας της.

Το νέο κατηγορητήριο κατά του Παύλου Ψωμιάδη και των συγγενών του, του γιου του Δανιήλ και της κόρης του Ολγας, που ήδη προφυλακίσθηκαν, διαφέρει από τα προηγούμενα, καθώς εξετάζει τη χρήση του τραπεζικού συστήματος και της τράπεζας του κ. Παύλου Ψωμιάδη Aspis Bank για να διευκολυνθεί η κίνηση χρημάτων και μαζί της η παραπλάνηση των ασφαλισμένων της εταιρείας.

Ετσι, στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται η διαπίστωση ότι με τη χρήση της Aspis Bank... όπως και με «χρήση στο εξωτερικό εταιρειών ή τραστ, στις οποίες ήσασταν αποκλειστικοί μέτοχοι... ή πραγματικοί δικαιούχοι οι ίδιοι, τελικό στόχο είχατε να νομιμοποιήσετε τα ανωτέρω έσοδα προερχόμενα από την παράνομη συμπεριφορά της κακουργηματικής απάτης...

Οι υπολογισμοί των “τρυπών” στις καταστάσεις των ασφαλιστικών εταιρειών του Παύλου Ψωμιάδη στηρίζονται σε μελέτη της εταιρειών ορκωτών Grant Thornton, της ΕΠΕΙΑ καθώς και του εκκαθαριστή Ιωάννη Παντελίδη. Οι καταναλωτές που αγόρασαν ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Aspis Πρόνοια ΑΕΓΑ κατά τις χρήσεις 2007, 2008 και 2009 ήταν εξ αρχής σίγουρο ότι θα έχαναν τα χρήματά τους, διότι η εταιρεία ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής σε τεράστιο και μη επανορθώσιμο βαθμό...» αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Από το πολυσέλιδο κατηγορητήριο γίνεται σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου κεφαλαίου που αντλείτο γέμιζε «τρύπες» παλαιότερων χρήσεων ή διοχετευόταν σε άλλες εταιρείες του Παύλου Ψωμιάδη που παρουσίαζαν κεφαλαιακή ανεπάρκεια. Η απεικόνιση των μεγεθών του ομίλου ήταν σχεδόν πάντα παραπλανητική και ψευδής.

Μία σειρά εμβασμάτων ωστόσο κατατέθηκε σε προσωπικούς λογαριασμούς και εταιρείες της οικογένειας:

– Στην Τράπεζα Standard Chartered του Τζέρσεϊ στις Νήσους Μαν ανοίχθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 λογαριασμός και κατατέθηκαν χρήματα από εταιρεία με την επωνυμία Black Sea Corporation. Από και προς τον λογαριασμό αυτό ο γιος του Ψωμιάδη, Δανιήλ, μεταφέρει μεγάλα ποσά στη διάρκεια των ετών 2011, 2012 και 2013.

– Tον Μάρτιο του 2011 κατατίθενται σε λογαριασμό της Credit Suisse 2.300.000 δολάρια ΗΠΑ και 309.000 ελβετικά φράγκα που προέρχονται από τραστ της τράπεζας με έδρα τις Μπαχάμες. Ιδρυτές και δικαιούχοι του τραστ εμφανίζονται ο Παύλος Ψωμιάδης και τα δύο παιδιά του.

– Για την αγορά των ακινήτων για την Commercial Value, στη Ρουμανία, εστάλησαν 44 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Τράπεζας Aspis Bank. Για τα εμβάσματα αυτά χρησιμοποιήθηκε η εταιρεία Aspis Ηoldings που ήταν προσωπική εταιρεία του Ψωμιάδη και σε αυτήν ενσωματώθηκαν περιουσιακά στοιχεία της Commercial Value.

– H ίδια τράπεζα χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθεί ένα μέρος του δεσμευμένου χαρτοφυλακίου της Commercial Value ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ του οποίου η τράπεζα ήταν θεματοφύλακας.

Πηγές της εισαγγελίας ανέφεραν ότι στόχος της έρευνας –μεταξύ άλλων– ήταν να επαναπατρισθούν χρήματα της οικογένειας Ψωμιάδη για να συγκεντρωθούν κάποια κεφάλαια για την αποζημίωση των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές του εταιρείες. Αλλα ως προς αυτό τον στόχο η εισαγγελία δεν φαίνεται να ευτύχησε. Ο μεν Δανιήλ Ψωμιάδης στην απολογία του ανέφερε ότι με τις κινήσεις των χρημάτων ανέλαβε να εξοφλήσει ανθρώπους που είχαν βοηθήσει τον ίδιο και τον πατέρα του, ενώ ένας λογαριασμός στην Bank of America του ίδιου είχε –κατά δήλωσή του– ανοιχθεί τα χρόνια των σπουδών του στις ΗΠΑ. Ο γιος του Παύλου Ψωμιάδη αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ασφαλιστικού συμβούλου στην Aspis Πρόνοια ΑΕΓΑ δεν υπέπεσαν στην αντίληψή του τα αδικήματα που περιγράφονται στο κατηγορητήριο.

Τα Δ.Σ. δεν συνεδρίαζαν
Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών ουδέποτε συνεδρίαζαν, αναφέρει στη δική της απολογία η κόρη του Παύλου Ψωμιάδη, Ολγα. «Ως προς τη συμμετοχή μου στο Δ.Σ. των εταιρειών που αναγράφονται στο κατηγορητήριο, αυτή έγινε με προτροπή του πατέρα μου χωρίς να έχω συμμετοχή στη δραστηριότητα αυτών. Τα Δ.Σ. των εταιρειών αυτών προφανώς ουδέποτε συνεδρίαζαν». Η κ. Ψωμιάδη παραδέχεται ότι άνοιξε δύο λογαριασμούς, έναν στην ελβετική Julius Baer και έναν στη Citibank (δεν είναι σίγουρη για τον δεύτερο), αναφέροντας ότι εκεί είχε καταθέσει 400.000, προϊόν της προσωπικής της εργασίας στην τράπεζα. Η κ. Ψωμιάδη παραδέχεται τη μεταφορά χρημάτων από το τραστ στις Μπαχάμες στο Τζέρσεϊ των Νήσων Μαν. Ισχυρίζεται, όμως, ότι σκοπός της τοποθέτησης ήταν να καλυφθούν υποχρεώσεις του Παύλου Ψωμιάδη και να χρηματοδοτηθεί η νέα επαγγελματική δραστηριότητα του αδελφού της Δανιήλ. Οπως και ο Δανιήλ έτσι και η Ολγα αρνείται όλες τις κατηγορίες και τονίζει ότι στην τράπεζα εργαζόταν μετά το 2008 χωρίς να είναι σε θέση να εμποδίσει τη ροή κεφαλαίων, των οποίων η τράπεζα είχε αναλάβει τη θεματοφυλακή τους, καθώς αποτελούσαν ασφαλιστικά αποθέματα και αντικρίζονταν με υποχρεώσεις έναντι των ασφαλισμένων. Ως ζημιωθέντες εμφανίζονται, δειγματοληπτικά, 26 φυσικά και δύο νομικά πρόσωπα που χάνουν συνολικά 22 εκατομμύρια ευρώ.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF