Σελίδες

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Έκλεισε η επένδυση για τη δημιουργία σταθμού φυσικού αερίου στην Κρήτη



Εντελώς αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και της Κρήτης, η επένδυση μαμούθ που πραγματοποίησε Ολλανδική εταιρία διαχείρισης Φυσικού Αερίου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του prismanews, η εταιρία αγόρασε πρόσφατα μια τεράστια έκταση στη νοτιοανατολική Κρήτη, στο νομό Λασιθίου, με στόχο να δημιουργήσει εκεί σταθμό υγροποίησης και φόρτωσης φυσικού αερίου. Η στρατηγικής σημασίας επένδυση της Ολανδικής εταιρίας αλλάζει το χάρτη που υπήρχε μέχρι τώρα, αλλά κάνει σαφές πλέον πως η διαχείριση των κοιτασμάτων σε όλα τα ελληνικά οικόπεδα, περνάει μέσα από την Κρήτη.
Η πολιτική της εταιρίας ωστόσο ίσως δε σταματάει εκεί, καθώς υπάρχει πάντα πιθανότητα, μέσα από τον σταθμό που θα δημιουργηθεί, η εταιρία να διεκδικήσει και τη διαχείριση κοιτασμάτων από την Κύπρο. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, γίνεται σαφές πως ο ρόλος της Κρήτης σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, αποκτά μια ασύλληπτη ισχύ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του prismanews επίσης, η εταιρία δείχνει ότι ενδιαφέρεται όχι μόνο για σταθμό υγροποίησης και φόρτωσης, αλλά και για διαμετακομιστικό σταθμό φόρτωσης. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η εταιρία έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με εταιρία που ελέγχει πολύ μεγάλο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών, προκειμένου να κλείσει και αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ολανδική εταιρία για πάρα πολύ καιρό βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις τόσο για το νότιο τμήμα του Δήμου Βιάννου, όσο και για την Κύπρο, προκειμένου να δημιουργήσει το διαμετακομιστικό σταθμό Φυσικού Αερίου. Το σχέδιο μάλιστα για τα νότια της Βιάννου περιελάμβανε δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης στα νότια του Δήμου Φαιστού, με πρόβλεψη για την αξιοποίηση χώρου στο αεροδρόμιο στο Τυμπάκι. Οι αντιδράσεις όμως των κατοίκων στους δύο Δήμους, αλλά και το γεγονός πως η επένδυση στην Κύπρο δεν ήταν τόσο ελκυστική όσο ήθελαν οι Ολλανδοί, μεταφέρει το σύνολο της Ανάπτυξης στα νότια του νομού Λασιθίου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευρύτερη ανάπτυξη της Ανατολικής Κρήτης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF