Σελίδες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ποιους καίει ο Κάντας





Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο «νούμερο 3» στην ιεραρχία του Yπουργείου Εθνικής Άμυνας επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και Γιάννου Παπαντωνίου, Αντώνης Κάντας, κατά τις μαραθώνιες απολογίες του.

Ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλιστικών προγραμμάτων, Αντώνης Κάντας, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ελάμβανε μίζες για την υπογραφή των εξοπλιστικών και παράλληλα μιλά για πρόσωπα-κλειδιά τα οποία αναμένεται να κληθούν από τους ανακριτές.

Τα ονόματα που βάζει στο κάδρο των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο με τις μίζες είναι αυτά των: Πάνου Ευσταθίου, Θωμά Λιακουνάκου, Κομνόπουλου, Φάνη Λυγινού (Ελβετoύ τραπεζίτη), Π. Νικολαΐδη (αντιπροέδρου της κρατικής πολεμικής βιομηχανίας ΕΒΟ- Ελληνική Βιομηχανία Όπλων), Κωνσταντίνου Δαφέρμου (εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας KBP), Δημήτρη Παπαχρήστου (εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας WEGGMANN), Σπύρου Μεταξά (δικηγόρου που τους συνέστησε τις offshore) Λάμπρου Μπαρτζώκα (υπαλλήλου της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που, όπως ισχυρίζεται, τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK), Χρήστου Τούμπα (απόστρατου της πολεμικής αεροπορίας, εκπροσώπου της EMBRAER), Κωνσταντίνου Μπαλέρμπα (συμβούλου της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR).

«Διακομματικό μοίρασμα της μίζας» και αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κάντας κάνει λόγο για «σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων», μιλώντας για περιστατικό «όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ υπέρ των F-15». Με αφορμή αυτό μάλιστα στους διαδρόμους του Υπουργείου, θυμάται ο κατηγορούμενος, «κυκλοφορούσε με μία δόση χιούμορ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος».


Από ποιους πήρε τις μίζες εκατομμυρίων

Σύμφωνα με την απολογία του Κάντα, ο Παύλος Νικολαΐδης του έδωσε 800.000 ευρώ σε τρεις ή τέσσερις δόσεις για το πρόγραμμα προμήθειας των μιράζ 2000-5. Αυτά τα χρήματα του δόθηκαν από το 2001-2004. Η πρώτη δόση των 250.000 ευρώ του παραδόθηκε στο γραφείο του (εντός του ΥΠΕΘΑ) ενώ οι υπόλοιπες δόσεις στο γραφείο του επί της οδού Βουκουρεστίου.

Για το πρόγραμμα EXOCET του Πολεμικού Ναυτικού έλαβε από τον κ. Κομνόπουλο (σ.σ. μέτοχος της εταιρείας Kestrel η οποία εκπροσωπούσε την EXOCET στην Ελλάδα) τμηματικά το ποσό των 400.000 ευρώ από το 2001-2004. Η πρώτη καταβολή ανέρχονταν στα 120.000 ευρώ. Μάλιστα τα χρήματα δίνονταν –κατόπιν ραντεβού στην περιοχή του Παπάγου.

Το επόμενο πρόγραμμα για το οποίο ο κ. Κάντας πήρε μίζα ήταν αυτό των αρμάτων Leopard 2. Εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα που προμήθευε τα Leopard 2 ήταν ο Θωμάς Λιακουνάκος. Ο Κάντας αναφέρει ότι γνώριζε τον επιχειρηματία από το 1998 όπως και τον κ. Αποστόλου (συνεργάτη του επιχειρηματία).

Τον Δεκέμβριο του 2001 ο πρώην διευθυντής εξοπλιστικών προγραμμάτων αναφέρει ότι δέχτηκε στο γραφείο του (δύο φορές) τον Θωμά Λιακουνάκο. Στη δεύτερη συνάντηση ο κ. Λιακουνάκος του εξέφρασε την επιθυμία του να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Leopard 2. Την ίδια μέρα, φεύγοντας από το γραφείο του, του άφησε μία τσάντα η οποία περιείχε το ποσό των 600.000 ευρώ. 

Ο Κάντας, πριν συνταξιοδοτηθεί, υπηρετούσε στο γραφείο αντισταθμιστικών ωφελημάτων του ΥΕΘΑ. Το 1989 επί κυβερνήσεως Ζολώτα, το ΓΕΣ προσπάθησε να υπογράψει σύμβαση για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48 (αμερικανικά με γερμανική τεχνολογία). Για την αναβάθμιση αυτή ενδιαφερόταν ο κ. Πάνος Ευσταθίου για λογαριασμό της CTN ATLAS την οποία εκπροσωπούσε. Όπως τονίζει στην απολογία του για να ενεργήσει γρήγορα και χωρίς αντιρρήσεις, ο Ευσταθίου (απόστρατος του Ναυτικού και αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων) του έδωσε το ποσό του 1.000.000 ευρώ.


H απολογία του Κάντα

Οι διάλογοι που αποκάλυψαν οι εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος»

H δημοσιογραφική έρευνά μας έφερε στο φως της δημοσιότητας τις καυτές συνομιλίες μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννη Σμπώκου. Σε μία από αυτές, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανίζεται να βρίσκεται σε απόγνωση και προσπαθεί να βρει χρήματα. Ζητούσε οικονομική βοήθεια από παλιούς φίλους αλλά και συνεργάτες του, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν… αρνητικό.

Η κουβέντα μεταξύ του πρώην υπουργού και του Γιάννη Σμπώκου περιστρέφεται γύρω από την επείγουσα ανεύρεση χρημάτων. «Πού θα βρούμε λεφτά, Γιάννη; Αυτό είναι το θέμα. Πρέπει να βρω λεφτά. Θα με βάλουνε μέσα. Ψάχνω τρεις μέρες. Δεν δίνει κανείς» φωνάζει το πάλαι ποτέ κραταιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Κάνε μια λίστα με τους πολιτικούς σου φίλους. Τους έκανες άρχοντες. Τώρα πρέπει να σου δώσουν» είναι η πρόταση του πρώην γραμματέα Εξοπλισμών.

Ο Αντώνης Κάντας παραδέχεται ότι πήρε μίζα για:

1. Υποβρύχια - Συνολικά 500-600.000 ευρώ

2. Σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad : Περίπου 1.500.000 ευρώ

3. Αντιαρματικοί πύραυλοι ΚΟRNET : Περίπου 3 .000.000 δολάρια , εκ των οποίων τα 700.000 ευρώ σε μετρητά

4. Αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK: 1.700.000 δολάρια

5. Αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας WEGMANN :Συνολικά 750.000 ευρώ εκ των οποίων 100.000 ευρώ σε μετρητά

6. Αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) : Συνολικά 250.000 ευρώ

7. Ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR : 240.000 ευρώ

8. ΜΙRAGE 2000-5: 800.000 ευρώ

9. Πύραυλοι επιφάνειας- επιφανείας σε πυραυλακάτους πολεμικού ναυτικού -EXOCET: Περίπου 400.000 ευρώ

10. LEOPARD 2: 600.000 σε ένα σακ βουαγιάζ μέσα στο γραφείο του

11. Επί κυβερνήσεως Ζολώτα το 1989 -αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία: 1.000.000 ευρώ

12. Από διάφορα προγράμματα ύψους 1.000.000 ευρώ.


A. Κάντας, Ν. Κωνσταντόπουλος, Α. Τσοχατζόπουλος


Με τον Γιάννη Στουρνάρα



Κλήθηκε σε απολογία ο Ευσταθίου

Κλήση για να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για τις μίζες από τα εξοπλιστικά έλαβε ο αντιπρόσωπος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, 83 χρόνων, ο οποίος κατονομάστηκε από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα, που τον δωροδοκούσαν την περίοδο 1997-2002. Ο Π. Ευσταθίου κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ καλείται πρώτος, με βάση και τα στοιχεία τα οποία έχουν σταλεί από την γερμανική Δικαιοσύνη. 

Εκείνος ως αντιπρόσωπος της Rhein metal, μετέπειτα Atlas εντοπίστηκε και κατά την έφοδο Γερμανών λειτουργών στα γραφεία της εταιρείας στη Βρέμη. Σε καταλόγους υπάρχουν λογαριασμοί από «οφέλιμες» πληρωμές σε έλληνες αξιωματούχους, οι οποίες φθάνουν τα 18.000.000 ευρώ!

Το βραζιλιάνικο Vip αεροσκάφος

Σε ένα από τα εδάφια της απολογίας του κ. Κάντα, εντοπίσαμε αναφορές για ένα πρόγραμμα αερομεταφερόμενου συστήματος επιτήρησης (ΑΣΕΠΕ). Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είχε εισηγηθεί και είχε εγκρίνει ο υπουργός την προμήθεια τεσσάρων τέτοιων συστημάτων, κατασκευαστής των οποίων ήταν η σουηδική Ericsson και το σύστημα είχε τοποθετηθεί σε ένα βραζιλιάνικο αεροσκάφος Εmbraer 145. Από την ίδια εταιρεία το ΓΕΑ είχε ζητήσει να αγοραστεί ένα σκάφος… Vip. Την εταιρεία εκπροσωπούσε στην Ελλάδα ο Χρήστος Τούμπας, απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με τον Κάντα, ο Τούμπας επισκέφτηκε το γραφείο του και του ανέφερε ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν τα προαναφερθέντα προγράμματα… «δεν θα τον ξεχνούσε». Μόλις υπογράφτηκαν οι συμβάσεις το 2001, ο κ. Τούμπας -όπως είχε υποσχεθεί- κατέθεσε στον λογαριασμό του Κάντα (Dresdner Bank Γενεύης) τη μίζα των 150.000 ευρώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF