Σελίδες

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Μίζα-μαμούθ 13,7 εκατ. ευρώ



Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών οδηγείται με χειροπέδες ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων επί υπουργείας Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννου Παπαντωνίου, Αντώνης Κάντας. Αυτή τη φορά, εντοπίστηκαν 13,7 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στη Σιγκαπούρη, που φέρονται να εμπλέκονται σε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. 

Ο πακτωλός εκατομμυρίων που εκτιμάται ότι συνδέονται με τα υποβρύχια από την Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φέρεται να έχει φτάσει εκεί μέσω εμβασμάτων που στάλθηκαν από δύο off shore εταιρίες στις οποίες ως διαχειριστής εμφανίζεται ο Αντώνης Κάντας.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να δίνει νέα τροπή στην έρευνα για το «μαύρο χρήμα» των εξοπλιστικών αφού ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους ώστε να εντοπιστούν άγνωστα έως τώρα στις ανακριτικές αρχές ποσά, που δόθηκαν ως μίζες. Ο Αντώνης Κάντας οδηγήθηκε στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή που χειρίζεται τις υποθέσεις των υποβρυχίων και των TOR M1, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη. 

Δείτε το σχόλιο του εκδότη της Realnews, Ν. Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την μίζα-μαμούθ των 13,7 εκ. ευρώ σε λογαριασμό της Σιγκαπούρης. 

Real.gr Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΧΟΛΙΟ από realmedialive
Ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλιστικών προγραμμάτων υπηρέτησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 1996 έως το 2002. Υπουργοί την ίδια περίοδο διατέλεσαν οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου. Γενικός Γραμματέας Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, δηλαδή προϊστάμενος του, ήταν ο Γιάννης Σμπώκος. 

Πριν από δύο μήνες οι δικαστικές αρχές εκτιμούσαν ότι ο Αντώνης Κάντας δεν μπορούσε να δικαιολογήσει από τα εισοδήματά του 500.000 ευρώ, τα οποία είχαν βρεθεί σε λογαριασμό του. Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε συλληφθεί για πρώτη φορά με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα στο πλαίσιο της έρευνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής 2», καθώς είχαν βρεθεί στο λογαριασμό του 500.000 ευρώ προερχόμενα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens. 

Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αναφερόταν ότι ο Κάντας δέχθηκε αυτό το ποσό από την εξωχώρια εταιρία Martha Holdings μέσω της οποίας διακινήθηκε μεγάλο μέρος του παράνομου χρήματος της Siemens προς κρατικούς αξιωματούχους στη χώρα μας και η οποία ανήκε στον Πρόδρομο Μαυρίδη, πρώην στέλεχος της Siemens ΕΛΛΑΣ και κατηγορούμενου στην υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας που χειρίζονται οι εφέτες ειδικοί ανακριτές Μαρία Νικολακέα και Νίκος Πιπιλίγκας. 

Tότε μετά την απολογία του για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε απιστία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και δωροδοκία σε σχέση με τη σύμβαση που αφορούσε επέκταση των τηλεπικοινωνιών του Στρατού και τον εκσυγχρονισμό τους (ΕΡΜΗΣ 2), αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η εν λόγω σύμβαση είχε υπογραφεί το Σεπτέμβριο του 1999, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου. 

Τώρα, τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα και ο Αντώνης Κάντας καλείται να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

- Που βρήκε τα χρήματα
- Από πού προήλθαν 
- Για ποιον λόγο. 

Επισημαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκείνης της περιόδου βρίσκεται ήδη στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου ελέγχεται για φοροδιαφυγή και Πόθεν Έσχες και τα χρήματα ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μέρος των χρημάτων που θεωρούνται αδήλωτα, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, αποκαλύφθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού σε ελβετική τράπεζα. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF