Σελίδες

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Στοιχεία «φωτιά» για τους τραπεζίτες αποκάλυψε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας Α.Π. Παναγιώτης Νικολούδης



Στοιχεία φωτιά για κυκλώματα εσωτερικής καταλήστευσης των τραπεζών που την περίοδο 2007-2009 ανέπτυξαν ένα νέο είδος εγκληματικότητας...
με πρωταγωνιστές τις ίδιες τις διοικήσεις τους παρουσίασε την Πέμπτη στη Βουλή ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτης Νικολούδης.
Ειδικότερα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί της έκθεσης πεπραγμένων της... Αρχής για το 2013, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα σε βάρος των τραπεζών εκ των έσω,λέγοντας, ότι το παζλ της εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τραπεζών, δεν έχει συμπληρωθεί ούτε για τον ίδιο, και ανέφερε ότι «τις πιο πολλές φορές μιλάμε για δάνεια εντός εισαγωγικών, γιατί ήταν το πρόσχημα και τα χρήματα αυτά πήγαιναν στις τσέπες των διοικήσεων των τραπεζών».

«Τις πιο πολλές φορές μιλάμε για δάνεια εντός εισαγωγικών, δάνεια φερετζέ, γιατί ήταν το πρόσχημα και τα χρήματα αυτά πήγαιναν στις τσέπες των διοικήσεων των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά κια προσθέτοντας ότι το διάστημα 2007 - 2009 υπήρξε ένα ντελίριο σε βάρος της Proton Bank, της FBB Bank, του ΤΤ, της Τράπεζας Πελοποννήσου και της Τράπεζας Χαλκίδας, με ποσά της τάξης των 529 εκατ., των 300 εκατ. και άλλα που είναι πολλαπλάσια των διαρρήξεων τραπεζών που θυμάται στην εισαγγελική του καριέρα.

Ο Π. Νικολούδης έκανε λόγο επίσης για ένα «καινούριο μοντέλο εγκληματούντος ανθρώπου, που δεν είναι άνθρωποι περιθωρίου. Έχουν πολύ καλές σπουδές και έχουν «σπουδάσει» το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καλά». Πρόσθεσε δε, ότι « Τα όπλα που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ότι ο καθένας από αυτούς είχε στην ιδιοκτησία του ένα ΜΜΕ ή και αν δεν είχαν φρόντιζαν να είχαν μισθώσει».

Ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος απέφυγε να μιλήσει για εγκληματική οργάνωση στο χώρο των τραπεζών, αλλά φωτογράφισε μία θολή κατάσταση λέγοντας «δεν μιλώ για εγκληματική οργάνωση ακόμη. Κάπου βλέπουμε να συναντώνται οι υποθέσεις, βλέπουμε κοινά περιουσιακά στοιχεία να συναντώνται κάπου σε οφ σορ στην Κύπρο. Ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι είναι άγνωστο τοπίο».

«Χωρίς να έχω χειροπιαστά στοιχεία νομίζω ότι από πίσω είχαν δουλέψει νομικά επιτελεία. Ο όλος σχεδιασμός απέβλεπε να φανεί η όλη εγκληματική δράση ως ότι κάποιος πήρε δάνεια και η ζωή του τα έφερε έτσι που δεν μπορεί να τα γυρίσει πίσω» είπε για να προσθέσει πως «σε αυτόν τον ιδιαίτερο τύπο εγκλήματος δεν υπάρχουν, όπως είπε, ούτε καλάσνικοφ, ούτε κοντόκανες καραμπίνες».

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι «όποιος ετοιμαζόταν να πάρει ένα δάνειο, πρώτη φροντίδα του ήταν μετά να κρύψει την περιουσία του. Είναι ένας λαβύρινθος ο τρόπος που επεχείρησαν να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δείχνει ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τα δάνεια πίσω».

Ο επικεφαλής της Αρχής αναφερόμενος στη διαφθορά και την διαπλοκή, είπε πάντως, ότι ο πολιτικός κόσμος παίζει τριτεύοντα ρόλο. «Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ – πολιτική ελίτ – ΜΜΕ, εδώ είναι ανάποδα οικονομική ελίτ –ΜΜΕ – και τρίτη η πολιτική ελίτ», είπε και πρόσθεσε πως «τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο».

Σε ό,τι αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, κούνησε το δάχτυλο στις εφορίες, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε». Ο Παναγιώτης Νικολούδης ανέφερε πως εάν οι εφορίες αξιοποιούσαν τον θησαυρό πληροφοριών «θα είχαμε κάνει πολλά πράγματα». «Θα είχαμε πετύχει τον πειθαναγκασμό κάποιων ανθρώπων που χρωστάνε φόρους και δεν πληρώνουν. Και κατέληξε: «Έχουμε περίπου 10.000 πληροφοείες για υποθέσεις που ελέγχουμε και τις διαβιβάζουμε με το σταγονόμετρο μόνο στο ΣΔΟΕ, επειδή δεν μπορούμε να τις στείλουμε πουθενά αλλού».


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-3-2014 από directNEWS.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF