Σελίδες

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Στο μπρα ντε φερ μεταξύ Μαυραγάνη και Θεοχάρη για τον απόλυτο έλεγχο της φοροδιαφυγής φαίνεται να κερδίζουν οι ιδιώτες

«Μικροπολιτικά παιχνίδια και προσωπικές κόντρες μέσα στο υπουργείο Οικονομικών οδηγούν το ΣΔΟΕ σε μαρασμό, θέτουν σε κίνδυνο τους ελέγχους και μεταφέρουν την πάταξη της φοροδιαφυγής σε ιδιώτες ελεγκτές».
Αυτό καταγγέλλουν οι εφοριακοί, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, να αποκλείσουν το ΣΔΟΕ από τους προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και των προσωρινών ελέγχων και να τους αναλάβει η νέα υπηρεσία που συστήνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το ΣΔΟΕ σπάει στα δύο, με τους ελέγχους για φοροδιαφυγή και όσων πληροφοριών προέρχονται με στοιχεία από χώρες του εξωτερικού να περνούν στη ΓΓΔΕ και τους ελέγχους που αφορούν παράνομες ευρωπαϊκές ενισχύσεις, μίζες, φακελάκια κ.ά. να μένουν στο ΣΔΟΕ.
Η δημιουργία της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας στη ΓΓΔΕ προσέθεσε ακόμα ένα επεισόδιο στην κόντρα που μαίνεται μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και εφοριακών, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι εφοριακοί, «βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια υποβάθμισης του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών και παράδοσής του σε ιδιώτες ελεγκτές».
Οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε στην «Ε» ότι έχει αποφασιστεί ήδη η πρόσληψη 300 ιδιωτών ελεγκτών μέσα στο 2013 και ακόμα 1.800 μέσα στο 2014, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τη ΓΓΔΕ.

Παράλληλα, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ, δείχνουν ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται μια μάχη κορυφής στο υπουργείο Οικονομικών για το ποιος θα προΐσταται των ελέγχων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κόντρα μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη για το ποιος θα γίνει ο απόλυτος ελεγκτής του ΣΔΟΕ, οδήγησε σε σπάσιμο της υπηρεσίας για να μείνουν και οι δύο ευχαριστημένοι.

Αγνωστα παραμένουν τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι 192 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, οι οποίοι θα μεταφερθούν στη νέα υπηρεσία της ΓΓΔΕ. Οι εφοριακοί μιλούν για ρουσφετολογικού χαρακτήρα επιλογές, με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων Τρύφωνα Αλεξιάδη να δηλώνει στην «Ε» ότι «οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ έχουν ρουσφετολογικό χαρακτήρα. Η νέα υπηρεσία αντί να λειτουργήσει με αξιοκρατία θα λειτουργήσει με μικροκομματικά κριτήρια», καταγγέλλει ο κ. Αλεξιάδης και ζητά από τους κ.κ. Μαυραγάνη και Θεοχάρη «να διευκρινίσουν με ποια κριτήρια έγιναν οι μετακινήσεις των υπαλλήλων».

Ωστόσο, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η δημιουργία της νέας υπηρεσίας προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και στη ΓΓΔΕ. Πέρα από το γεγονός ότι οι 192 ελεγκτές δεν έχουν συγκεκριμένο κτήριο να στεγαστούν, με αποτέλεσμα προς το παρόν να φιλοξενηθούν σε ΔΟΥ και τελωνεία. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στην «Ε» τόνισε ότι «η πλειονότητα των υπαλλήλων που επέλεξε να στείλει το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, είναι προβληματικές περιπτώσεις χωρίς εμπειρία και ικανότητες», υπονοώντας με αυτό τον τρόπο ότι το ΣΔΟΕ θέλει να μην πετύχει στο έργο της η νέα υπηρεσία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF