Σελίδες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Στα χέρια των ξένων οι αποκρατικοποιήσεις;



Ξανά στο προσκήνιο το σενάριο μεταφοράς της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο φέρνει η Handelsblatt, με αφορμή τις καθυστερήσεις των αποκρατικοποιήσεων που έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στην τρόικα.
«Η τρόικα εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με ένα ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης με ξένη διοίκηση και έδρα το Λουξεμβούργο», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «αν και η κυβέρνηση Σαμαρά έχει διορθώσει αρκετές φορές προς τα κάτω τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν εκτιμά ότι ακόμα και αυτοί "κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθούν"».
Όπως αναφέρει η Handelsblatt, αρκετές ιδιωτικοποιήσεις που είχαν σχεδιαστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 (μεταξύ των οποίων η πώληση της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ και των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκη) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, ενώ καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων ύδρευσης, αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων.

«Οι λόγοι είναι πολλοί. Στην κυβέρνηση Παπανδρέου έλειπε η πολιτική βούληση. Επιπλέον υπήρχαν γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια. Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι συχνές αλλαγές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τα τελευταία χρόνια» καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Deutsche Welle
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF