Σελίδες

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ε9 «βραχυκύκλωμα» στο Taxisnet

Η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 «βραχυκύκλωσε» το Taxisnet. Το σύστημα «κολλάει» διαρκώς, προκαλώντας προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία σε φορολογούμενους και λογιστές - φοροτεχνικούς. Εκτός από την εφαρμογή του Ε9, οι φορολογούμενοι δεν μπορούσαν χθες να στείλουν ούτε τις περιοδικές δηλώσεις του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι λογιστές είναι ότι το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή του Ε9. Οι φοροτεχνικοί παραπονούνται ότι είναι υποχρεωμένοι να «μπαίνουν» πολλές φορές στην ηλεκτρονική εφαρμογή για να διορθώσουν το ίδιο ακίνητο, αφού το σύστημα τους «πετάει» έξω κατά τη διάρκεια της διόρθωσης, χωρίς μάλιστα να αποθηκεύει τα στοιχεία που έχουν διορθωθεί μέχρι τότε.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τώρα τους φορολογουμένους να μην υπερφορτώσουν το σύστημα υποβάλλοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, από τους φορολογούμενους, να υποβάλουν αρχικά μόνο τις δηλώσεις Ε9 για τα οικόπεδα και κτίσματα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή όσοι πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αγροτεμαχίων καλούνται να το πράξουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Οι φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί παράταση για την υποβολή του Ε9 και όπως δήλωσε στην «Η» ο οικονομολόγος φοροτεχνικός Απόστολος Αλωνιάτης «σήμερα δεν μπορούμε να στείλουμε ούτε Ε9, ούτε περιοδικές δηλώσεις ΦΜΥ αλλά ούτε και έντυπα στο ΣΕΠΕ (σ.σ. προσλήψεις, απολύσεις και γενικά έντυπα που αφορούν εργατικά θέματα).
Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ιθύνοντες ότι αν δεν έχουμε εργαλεία δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Στα υπουργεία ξέρουν μόνο να βάζουν προθεσμίες και πρόστιμα αν τις παραβιάζουν, αλλά δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να δουλέψουμε, αφού τα συστήματά τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν».
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει τα εξής:
Μεταβολές ακινήτων έτους 2013, που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να αναγράψει στον Πίνακα 1 (Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός και εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις και εάν το φυσικό πρόσωπο είναι κύριος αγροτεμαχίων, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων πρέπει να συμπληρώσει ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες στα ακίνητα που αναγράφονται στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων), που ίσως ζητηθούν κατά τη διαδικασία οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της.
Επικαιροποιήσεις ακινήτων έτους 2013 που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να πραγματοποιήσει στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) πραγματοποιούνται μέχρι 14 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59. Τροποποιήσεις στα στοιχεία των αγροτεμαχίων που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα πραγματοποιούνται με την υποβολή νέας δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
«Ως εκ τούτου, καλούμε τους φορολογουμένους και τους επαγγελματίες του κλάδου να μην προβαίνουν σε επικαιροποιήσεις δηλώσεων με αλλαγές μόνο στα αγροτεμάχια μέχρι και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος επικαιροποίησης μέχρι και την 14η Οκτωβρίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Παράδειγμα
Φυσικό πρόσωπο εντός του έτους 2012 αποπεράτωσε μονοκατοικία επιφανείας 80 τ.μ. η οποία βρίσκεται εντός αγροτεμαχίου. Ο φορολογούμενος οφείλει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 και να τροποποιήσει τα στοιχεία του κτίσματος στον Πίνακα 1 της δήλωσης (να απαλείψει τον κωδικό 99 - ημιτελές κτίσμα, στήλη 10 Ειδικών Συνθηκών) μέχρι και την 20ή Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.
Εάν κατά τη διαδικασία της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων ζητηθούν επιπρόσθετες πληροφορίες για το αγροτεμάχιο, αυτές οφείλει να τις χορηγήσει μέχρι την ίδια ημερομηνία.
Το ίδιο φυσικό πρόσωπο μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, διαπιστώνει κάποιο λάθος στα περιγραφικά στοιχεία του αγροτεμαχίου (π.χ. λανθασμένη αναγραφή της επιφάνειας), μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 αποκλειστικά για τον Πίνακα 2 της δήλωσης μέχρι την μέχρι την 14η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59 και να αναγράψει τα σωστά περιγραφικά στοιχεία του αγροτεμαχίου.
Πολλά στοιχεία
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τώρα τους φορολογουμένους να μην υπερφορτώσουν το σύστημα υποβάλλοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.
Μέσω Twitter


Ο κ. Θεοχάρης ζήτησε, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, από τους φορολογούμενους, να υποβάλουν αρχικά μόνο τις δηλώσεις Ε9 για τα οικόπεδα και κτίσματα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή όσοι πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αγροτεμαχίων καλούνται να το πράξουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF