Σελίδες

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

«Κλείδωσαν» οι 12.500 απολύσεις. Τη Δευτέρα δημοσιεύονται οι υπουργικές αποφάσεις με τις θέσεις που καταργούνται στο Δημόσιο.

Παρελθόν αποτελεί η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα. Στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, «κλείδωσαν» τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, καθώς και οι καταργήσεις οργανικών θέσεων των εποπτευόμενων φορέων τους, όπως και οι συγχωνεύσεις προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Σε δύο μόλις μήνες, συντάχθηκε η λίστα του πενταψήφιου αριθμού υπαλλήλων που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απόλυσής τους.
Τη Δευτέρα αναμένεται η δημοσίευση στη «Διαύγεια» των υπουργικών αποφάσεων, όπου θα αναγράφονται οι θέσεις που καταργούνται.
Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.401 εργαζόμενοι (σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και στο καθεστώς εντάσσονται στις 23 Σεπτεμβρίου περίπου 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί.

Το υπουργείο Υγείας θα «συνεισφέρει» στην κινητικότητα με 1.600 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ενώ 1.500 «διαθέσιμοι» θα προέλθουν από το υπουργείο Παιδείας. Οι υπόλοιποι περίπου 2.300 υπάλληλοι θα προέλθουν από τα υπόλοιπα υπουργεία, πλην του Εξωτερικών, το οποίο εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή, παρά τη μικρή (μόλις 10 υπάλληλοι) συμμετοχή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα ονόματα των υπαλλήλων θα γράφονται και θα σβήνονται μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 12.500 χιλιάδων, ο οποίος θα προέλθει, μεταξύ άλλων, από τα εξής υπουργεία και φορείς:

- Υποδομών και Μεταφορών: Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, Γ.Γ. Δημοσίων Εργων

- Εργασίας: ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ και κεντρική διοίκηση

- Πολιτισμού: Γ.Γ. Αθλητισμού, κεντρική υπηρεσία και ΝΠΔΔ

- Οικονομικών: Καθαρίστριες (καταργείται ο κλάδος)

- Τουρισμού: ΕΟΤ και κεντρική υπηρεσία

- Δικαιοσύνης: διοικητικό προσωπικό

- Ναυτιλίας: υπάλληλοι Δ.Ε. και Υ.Ε. από κεντρική υπηρεσία και Γ.Γ. Αιγαίου

- Αγροτικής Ανάπτυξης: υπάλληλοι Δ.Ε. και Υ.Ε. από την κεντρική υπηρεσία, τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο και το ΙΓΕ.

- Υπάλληλοι από υπουργεία Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Μακεδονίας-Θράκης.

Εαν δεν προκύψουν τα συμφωνηθέντα νούμερα με τους δανειστές, πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επι- σημαίνουν πως υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Στο επόμενο «κύμα» διαθεσιμότητας, υποψήφιοι προς ένταξη στο καθεστώς είναι υπάλληλοι από τον τομέα της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης.

Θέση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το άνοιγμα του διαλόγου για την αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις. Τέλος, σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η κινητικότητα «στα τυφλά, μαζικά και ισοπεδωτικά, μόνο αναστάτωση και διάλυση θα φέρει στο Δημόσιο».

Σ.Ζ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF