Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Υπό εξέταση η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης



Στοιχεία για τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, παρουσίασε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα έκανε λόγο για λελογισμένη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Μιλώντας κατά την συζήτηση για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα έσοδα είναι υποπολλαπλάσια από τις προβλέψεις.
Ειδικότερα είπε ότι για το 2012 – 2015 προβλέπονταν ότι η μετάβαση του ΦΠΑ από το 13% σε 23% θα έφερνε 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Στη συνέχεια η απόδοση περιορίστηκε στα 800 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά τον πρώτο χρόνο απέφερε 160 εκατ. ευρώ. «Τα ετήσια έσοδα ήταν υποπολλαπλάσια από αυτά που αρχικά προβλέφθηκαν, εν τω μεταξύ πολλά καταστήματα έκλεισαν και φαίνεται να ενισχύθηκε και η φοροδιαφυγή. Καταδεικνύουν τα στοιχεία ότι δεν οδήγησε στην αύξηση εσόδων που είχε αρχικά εκτιμηθεί ενώ οδήγησε και σε απομάκρυνση επιχειρήσεων από την χώρα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί τον Ιούνιο με την τρόικα.
Όσον αφορά τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα της μείωσής του για να ενισχυθούν τα χαμηλότερα στρώματα και να αυξηθεί η κατανάλωση, χωρίς να δημιουργηθεί κίνητρο για νόθευση κίνησης και θέρμανσης ή δημοσιονομικό κενό. 
Επεσήμανε ότι η αύξηση του ειδικού φόρου ήταν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και, αν δεν λαμβάνονταν το 2011, θα έπρεπε να καλυφθεί το κενό με ισοδύναμα επώδυνα μέτρα. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα είπε ότι το 6μηνο Οκτώβριος 1012 – Μάρτιος 2013 η ποσότητα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε, αλλά τα έσοδα από τον ειδικό φόρο αυξήθηκαν κατά 75 % (120 εκατ. ευρώ περίπου). Στο πετρέλαιο κίνησης τα έσοδα από τον φόρο συρρικνώθηκαν κατά 17,4% και από τον ΦΠΑ συρρικνώθηκαν κατά 63 % (249 εκατ. ευρώ).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF