Σελίδες

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Αδιάβαστος πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ

   Απανωτές ήττες καταγράφει τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτή τη φορά η ήττα προήλθε μέσα σε 24 ώρες. Την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εγκύκλιο για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε πολύτεκνοι, άνεργοι κ.λπ. να απαλλαγούν από το χαράτσι στα ακίνητα για το 2013. Στην απόφαση, όμως, δεν υπήρχε η προσθήκη για την ελάφρυνση όσων πολιτών βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή κινδυνεύουν να γίνουν φτωχοί. Αν θυμάστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση δια του Γ. Στουρνάρα και η σχετική ρύθμιση είχε μπει στο πολυνομοσχέδιο.


Αμέσως οι παπαγάλοι και προπαίτες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ορισμένα παπαγαλάκια των media βγήκαν και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση. Ότι είναι ανάλγητη, ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, ότι η τρόικα την εμποδίζει να πάρει την απόφαση για ανακούφιση των αδυνάτων.
Από το πρωί της Τετάρτης διάφοροι απίθανοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ούρλιαζαν στα κανάλια λέγοντας ψεύτες τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα, χωρίς, ωστόσο, να ξέρουν ότι την ίδια ημέρα το υπουργείο θα εκδώσει την απόφαση. Και μόλις αυτή εκδόθηκε «μούγκα». Χαρακτηριστική κίνηση άλλωστε της Κουμουνδούρου η οποία εξαπολύει επιθέσεις χωρίς επιχειρήματα και κυρίως χωρίς να περιμένει την εξέλιξη.
Για την ιστορία βασική προϋπόθεση για απαλλαγή από το χαράτσι, μείωση αυτού ή περισσότερες δόσεις (ανάλογα με την περίπτωση) είναι το εισόδημα το οποίο πρέπει να είναι έως 6.000 ευρώ για τον άγαμο και 8.000 ευρώ για τον έγγαμο, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε ένα από τα προστατευόμενα τέκνα
Στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ορίζεται ότι τα εισοδηματικά αυτά όρια θα πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε για να εξετάζονται από τις εφορίες αιτήματα πολιτών.
Στην απόφαση ορίζεται ότι ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την πληρωμή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή τη μείωση του ύψους του, στο μέτρο που είναι αναγκαίο, ή την πλήρη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής, εφόσον βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική δυσκολία, που ορίζεται ως αδυναμία να εξασφαλίσει τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες αναγκαίες προϋποθέσεις για τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή της συζύγου του και των προστατευόμενων προσώπων.
Προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα του φορολογουμένου, θα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α) Το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή να ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο πρόσωπο και να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους.
Β) Ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ, ο ή η σύζυγος αυτού και τα προστατευόμενα πρόσωπα να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Γ) Η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 120.000 ευρώ.
Δ) Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ.
Ε) Ο φορολογούμενος να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ως προς το επίπεδο των περιουσιακών του στοιχείων και των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να αποδείξει ότι υφίσταται σοβαρή οικονομική δυσκολία υπό την έννοια της παραγράφου αυτής.
ΣΤ) Ο φορολογούμενος να συνυποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, θεωρημένη από αρμόδια αρχή, εφόσον αυτό είναι δυνατό, η οποία περιγράφει τη φύση και τις συνθήκες της ασθένειας, του ατυχήματος ή άλλων γεγονότων που προκάλεσαν τη σοβαρή δυσκολία του.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF