Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ισπανία: Με ύφεση 1,9% "έκλεισε" το 2012

ΜΑΔΡΙΤΗ – Πτώση ύψους 0,8% σημείωσε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ισπανίας το δ’ τρίμηνο του 2012 έναντι του γ’ τριμήνου, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 1,9%, καταγράφοντας πτώση ελαφρώς μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INE, που είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας. 
Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, η INE ανέμενε συρρίκνωση 0,7% του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο και 1,8% σε ετήσια βάση. 

Σημειώνεται ότι η τέταρτή μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης που μάχεται με την κατάρρευση της δεκαετούς «φούσκας» των ακινήτων, εισήλθε για δεύτερη φορά σε ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2011. Ο ρυθμός της ύφεσης επιταχύνθηκε το δ’ τρίμηνο του 2012, εν μέσω αυξήσεων στους φόρους και περικοπής των κρατικών δαπανών. 

Στην πρώτη της αξιολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας του α’ τριμήνου του νέου έτους, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε την Τετάρτη πως η ύφεση ενδέχεται να συνεχιστεί προς το παρόν, καθώς η εγχώρια ζήτηση, οι κατασκευές και οι επενδύσεις παραμένουν αδύναμες. 


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF