Σελίδες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Από το ΣΔΟΕ, στις ΔΟΥ και στα... αζήτητα

Στα «αζήτητα» μπαίνουν δεύτερη φορά οι λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής, αρχής γενομένης της σκανδαλώδους Λίστας Λαγκάρντ, εξαιτίας της απροθυμίας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η προσπάθεια να «θαφτεί» και πάλι η λίστα Λαγκάρντ αναδείχθηκε μετά την κατεπείγουσα παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Παν. Αθανασίου. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2013, όπως είχε αποκαλύψει τότε η «Ε», εσωτερικό έγγραφο του ΣΔΟΕ, με το οποίο όλες οι υποθέσεις που χειρίζονται οι περιφερειακές διευθύνσεις του μεταφερόντουσαν στις οικείες ΔΟΥ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Παν. Αθανασίου έδωσε εντολή να διερευνηθεί η προκαταρκτική εξέταση για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αναφορικά από υπαλλήλους των κατά τόπους ελεγκτικών υπηρεσιών. Η εντολή ήλθε έπειτα από συνεχείς συσκέψεις των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους ζητούν τη στελέχωση του ΣΔΟΕ με περίπου 250 άτομα. Το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει απάντηση επί των αιτημάτων τους, τους οδήγησε στο να βρουν άλλες διεξόδους.

Τι περιλαμβάνει το έγγραφο

Στο επίμαχο έγγραφο, που έχει στη διάθεσή της η «Ε», αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα ζητήσετε από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας ΚΕΦΟΜΕΠ να ορίσει υπαλλήλους της υπηρεσίας του, στους οποίους έχουν ανατεθεί ελεγκτικά καθήκοντα, ανεξάρτητα αν είναι πιστοποιημένοι ελεγκτές ή όχι, και στη συνέχεια, αφού λάβετε ένορκες καταθέσεις αυτών και τους παραδώσετε ηλεκτρονικό αρχείο και έγγραφα, συντασσομένου προς τούτο σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής, αναθέτοντας σ'αυτούς ταυτόχρονα τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, τόσο προσωρινού για το χρονικό διάστημα των ετών 2005-2007 όσο και πλήρους και οριστικού».

Πάντως, στελέχη του ΣΔΟΕ καταγγέλλουν ότι την ίδια ημέρα με την επίμαχη εισαγγελική παραγγελία, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος, απέστειλε ακόμα μία επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητούσε αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας, ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα οι έλεγχοι για τη Λίστα Λαγκάρντ. Η επανειλημμένη άρνηση του υπουργείο Οικονομικών για στελέχωση του φοροτεχνικού μηχανισμού φαίνεται να αποτέλεσε το βασικότερο κίνητρο των εισαγγελικών λειτουργών να αναθέσουν τη διερεύνηση της λίστας μεταξύ άλλων και στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ στην «Ε», η κίνηση αυτή δεν αποτελεί λύση, καθώς οι ελεγκτές των ΔΟΥ δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για τέτοιου είδους ελέγχους, θα χρειαστούν ίσως και μήνες μόνο για την ενημέρωση σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση από τους συναδέλφους τους στο ΣΔΟΕ, ενώ έχουν ήδη αυξημένο όγκο εργασίας. Το τελευταίο μάλιστα, αποδεικνύεται και από την καθυστέρηση που εμφανίζουν στη διερεύνηση των εμβασμάτων εξωτερικού και της Λίστας Λϊχτενσταϊν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή σε εφορίες και σε άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών απασχολούνται μόλις 9.800 άτομα, ενώ για παράδειγμα στη Γαλλία ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 125.000.

Εισαγγελικοί κύκλοι επισημαίνουν, την ίδια στιγμή, πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές προσομοιώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο έλεγχος για κάθε όνομα από ΔΟΥ και ΚΕΦΟΜΕΠ είναι εφικτός και μάλιστα εντός δύο μηνών. Μάλιστα, ο επίκουρος εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης έχει αναλάβει την εποπτεία του εγχειρήματος και αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε προσωπικούς ελέγχους στις εφορίες του Νομού Αττικής για να διαπιστώσει αν και σε ποιο βαθμό εκτελείται η επίμαχη εισαγγελική παραγγελία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF