Σελίδες

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Online σύνδεση με τις επιχειρήσεις για αυτόματη καταβολή ΦΠΑ – άμεσα με την πώληση προϊόντος

Με στόχο την αντιμετώπιση της στέρησης των εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σειρά μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και το σύστημα Taxis και την καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις.
Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στο «Βήμα της Κυριακής», όταν μία συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το κράτος θα κρατάει τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν αργότερα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών – πωλήσεων).
Στη περίπτωση που ένας καταναλωτής δεν χρησιμοποιεί κάποιος πιστωτική κάρτα, θα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ στα δημόσια ταμεία.

Κληρώσεις με δώρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται τρόποι για να δίνονται κίνητρα στους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις. Ένας από αυτούς που εφαρμόζεται με επιτυχία και σε άλλα κράτη, προβλέπει την αποστολή με SMS τον αριθμό της απόδειξης που πήρε ο πολίτης, σε μία βάση δεδομένων που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια, το υπουργείο θα κάνει κλήρωση ηλεκτρονικά και εφόσον βγαίνει ο αριθμός της απόδειξης, τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό στον καταναλωτή.
Ακόμη θα προχωρήσει ένα πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off shore εταιρειών με ακίνητα, την φορολόγηση 24.700 πολιτών, που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF