Σελίδες

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

FT: Σκοντάφτει η ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες.

Σκοντάφτει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην αδυναμία εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων και πιθανόν να μετατεθεί η καταληκτική ημερομηνία του Απριλίου για αργότερα, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η αδυναμία αυτή είχε φανεί ήδη από τον περασμένο μήνα, όταν...οι τραπεζίτες των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών άρχιζαν να γκρινιάζουν παρά τις διαδικασίες συγχωνεύσεων που δρομολογούνται.
Πληροφορίες αναφέρουν στο enet.gr, ότι δεν αποκλείεται το χρονοδιάγραμμα των ανακεφαλαιοποιήσεων να μετατεθεί προς το Σεπτέμβριο, μπροστά στις δυσκολίες προσφοράς ιδιωτικών κεφαλαίων που αρνούνται να ρισκάρουν τα λεφτά τους σε ένα «προβληματικό» τραπεζικό σύστημα γεμάτο τρύπες.
Ηδη σε αυτές τις στήλες είχε γραφτεί ότι ακόμα και οισυγχωνεύσεις δεν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί να μετατρέψουν σε υγιή στην ουσία «πτωχευμένες», τράπεζες-ζόμπι, που κρατούνται στη ζωή διασωληνωμένες.
Όταν συγχωνεύονται «προβληματικές» τράπεζες δεν σημαίνει ότι αυτόματα προκύπτουν μεγαλύτερα τραπεζικά μεγέθη υγιή αλλά μπορεί να προκύψουν μεγαλύτερα μεγέθη «προβληματικά», κληρονομώντας ενοποιημένα τις αδυναμίες. Κι αυτές οι αδυναμίες δεν θα εξαλειφθούν μαγικά με τις περικοπές κόστους όταν το πρόβλημα ε΄θιναι δομικό στην οικονμομία.
Η δανειοδότηση για παράδειγμα των επιχειρήσεων ή των νοικοκυριών "δεν θα απελευθερωθεί ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς η επιστροφή των τραπεζών σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας θα εμποδίζεται για μία 2ετία ακόμη από τις απαιτήσεις αναδιάρθρωσης που επιβάλλουν οι πρόσφατες συγχωνεύσεις", έγραφε η «Κ.Ε» (3/2/2013),
Δυο ακόμα χρόνια φαγούρας, όταν η οικονομία δείχνει να μένει σε "στενωπό" για μια 10ετία ακόμα εάν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο επιλογών.
Πηγή: enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF