Σελίδες

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Θεοχάρης: Χωρίς λεφτά τα συνεργεία για φορολογικούς ελέγχους!


Ομολογία του γενικού γραμματέα εσόδων
Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να οργανώσει αποτελεσματικότερα τους φορολογικούς ελέγχους ώστε να περιορίσει την απώλεια εσόδων από τη φοροδιαφυγή, αποδεικνύεται ότι τα δημόσια ταμεία δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στη διάθεσή τους για να καλύψουν το κόστος αυτών των ελέγχων.
Μάλιστα, την κατάσταση αυτή παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε εκδήλωση για τη φοροδιαφυγή. “Έχουμε προβλήματα ...
με τις αποζημιώσεις των εξόδων. Οι άνθρωποι, που πάνε και κάνουν έλεγχο σε μια πόλη (που θα' πρεπε σε όλα τα συνεργεία να μην υπάρχει το κριτήριο της εντοπιότητας), δεν μπορεί να μετράνε ευρώ προς ευρώ για να δουν πόση είναι η αποζημίωση και το ξενοδοχείο και άλλα έξοδα”, δήλωσε με απόλυτη ειλικρίνεια ο κ. Θεοχάρης, αποκαλύπτοντας τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να οργανώσει σωστά το σύστημα φορολογικών ελέγχων.

Τρεις δόσεις για το συνεπή, έξι δόσεις για τον μπαταχτσή

Ο γενικός γραμματέας εσόδων δε δίστασε να μιλήσει και για μία σημαντική στρέβλωση του φορολογικού συστήματος, που έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζονται οι φορολογούμενοι. Έκανε λόγο για λάθος κίνητρα του κράτους προς τους πολίτες, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το όποιο όμως όπως είπε μπορεί να εντοπιστεί πίσω από κάθε διαδικασία:

“Τι κάνουμε στην εμπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ αυτή τη στιγμή; Δίνουμε τρεις δόσεις εάν κάνεις τη δήλωση μέχρι τις 26 του μήνα και πληρώσεις την πρώτη δόση. Τι συμβαίνει όταν η υποβολή είναι εκπρόθεσμη; Τότε απαιτείται εφάπαξ πληρωμή. Αυτό έχει λογική, αφού ο φορολογούμενος έχει κάνει κάτι λάθος. Τι συμβαίνει στη μη υποβολή δήλωσης; Τότε μπορείς να συμβιβαστείς και να έχεις έξι δόσεις ! Αςαφήσω το ηθικό (αφού όσο πιο φοροφυγάς είσαι, πρέπει να πληρώνεις περισσότερο). Θα το πάρουμε όλο από την πλευρά του κόστους: Μου πήρες έναν άνθρωπο από τη ΔΟΥ που κάνει εκεί δουλειά, τον έφερες στην εταιρεία σου, τον έκανες βοηθό λογιστή, αφού οι επιχειρήσεις λένε ότι δεν υποβάλλουν δήλωση γιατί δεν έχουν λεφτά, και “ελέγξτε μας”, σου φτιάχνει και τα βιβλία και μετά έχεις έξι δόσεις. Αυτό είναι σύστημα που μπορεί να δώσει στο φορολογούμενο αντικίνητρα για φοροδιαφυγή;”, αναρωτήθηκε εύστοχα ο κ. Θεοχάρης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF