Σελίδες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: «Ούτε μία ημέρα δεν πρέπει να χαθεί για την ανάπτυξη»

Μάχη σε δύο μέτωπα ξεκίνησε για την κυβέρνηση την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού. Παράλληλα με την προσπάθεια για έγκαιρη και χωρίς τεμαχισμούς εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μπαίνει σε εφαρμογή και το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταστρώσει το Μαξίμου. «Για την ανάπτυξη δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα», διεμήνυσε μάλιστα ο Πρωθυπουργός σε χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία όλων των παραγωγικών υπουργείων, κατά την οποία οριστικοποιήθηκε ένα πρόγραμμα δράσεων με πιεστικά χρονοδιαγράμματα.
Η μεγάλη μάχη για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας εξελίσσεται στις Βρυξέλλες, τόσο στο πεδίο του Eurogroup, που συνεδρίασε χθες και θα συνεδριάσει και τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όσο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με την κινητοποίηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επίσης βρίσκεται από το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα. Μέσα από διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει σήμερα να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που καταγράφηκε στο Eurogroup και να πιέσει για την άμεση λήψη οριστικών αποφάσεων.

ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ. Η διελκυστίνδα ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να λειτουργεί ως τροχοπέδη, αλλά ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει χωρίς άλλες καθυστερήσεις πολιτική λύση που θα επαναφέρει και το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά. Σταθερούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, όπως τουλάχιστον προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις τους, η κυβέρνηση έχει τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, οι οποίοι προέβαλαν με έμφαση τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα μας και, ιδίως, την προώθηση των επώδυνων μέτρων που απαιτούσε η τρόικα.
Με στόχο, εξάλλου, να μην υπάρξει κωλυσιεργία από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών της ευρωζώνης που θα κληθούν να εγκρίνουν την καταβολή των 31,5 δισ., ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί την Πέμπτη στη Μάλτα, όπου συνεδριάζει σε επίπεδο αντιπροσωπειών το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Εκτιμήθηκε ότι η άμεση ενημέρωση για τα ελληνικά βήματα των πολυμελών αντιπροσωπειών των κομμάτων του ΕΛΚ, που ελέγχουν και τα εθνικά τους Κοινοβούλια, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εκταμίευση της δόσης εντός χρονοδιαγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει και χθες μήνυμα προς τους δανειστές πως «η Ελλάδα έκανε ό,τι όφειλε να κάνει και πλέον είναι η σειρά τους να κινηθούν».


ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Στο πεδίο της ανάπτυξης, ο κ. Σαμαράς έδωσε ρητές εντολές στις ηγεσίες των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων (Ανάπτυξης και Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας, Τουρισμού) να κινηθούν ταχύτατα ώστε να «τρέξουν» άμεσα τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εντός δεκαημέρου οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να υποβάλουν πλήρες σχέδιο για το σύνολο των δράσεων που πρέπει να υλοποιήσουν - «από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων έως την κρουαζιέρα και τα φωτοβολταϊκά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Υπό την πίεση και της τρόικας για άμεσα αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν θέματα συντονισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είμαστε απολύτως συντονισμένοι και να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία και τις αλληλοεπικαλύψεις». Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε διεξοδική συζήτηση και για τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.
http://www.tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF