Σελίδες

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Μειώνονται οι συντελεστές επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες

Ασφυκτικότερες καθίστανται για τους αγρότες που ασχολούνται με τις λεγόμενες "ειδικές εκμεταλλεύσεις", οι ταμειακές τους χρηματοροές λόγω της διάταξης του πολυνομοσχεδίου, με την οποία μειώνονται οι συντελεστές επιστροφών, του ΦΠΑ από το 11% στο 6%. Η επιβολή του μέτρου αυτού προσδοκάται από το οικονομικό επιτελείο να οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών ύψους 152 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο, ενώ σημαντικά έσοδα αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών και από τον περιορισμό του φαινομένου των «μαϊμού» επιστροφών του ΦΠΑ.
Σε 3% (από 5%) περιορίζεται και ο συντελεστής επιστροφής που προβλέπεται για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων που ..πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους αγρότες (πωλήσεις από δικό τους κατάστημα, στις λαϊκές αγορές, εξαγωγές κ.λπ.). Οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ θα ισχύσουν για αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά αλλά και για πωλήσεις προϊόντων που θα πραγματοποιηθούν μετά από αυτή την ημερομηνία.
Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, αυξάνεται από 21 σε 66 ευρώ το χιλιόλιτρο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβάλλεται στο αγροτικό πετρέλαιο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF