Σελίδες

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Στα 53,841 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Απλήρωτα ποσά φόρων της τάξης των 3 έως 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ αφήνουν πλέον κάθε μήνα οι φορολογούμενοι, ενώ την ίδια ώρα μία στις πέντε επιχειρήσεις δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και δεν αποδίδει στο Δημόσιο τον φόρο.
Την αδυναμία των φορολογούμενων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, οφειλές συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενώ ήδη από τον Αύγουστο είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα άλλα 2,98 δισ. ευρώ χρεών.
Δηλαδή, μόλις σε ένα δίμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο «φούσκωσαν» απότομα κατά 6,2 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 10,169 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτινάχθηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 53,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απότομη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου συμπίπτει χρονικά με την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που περιλαμβάνουν υπέρογκα ποσά φόρων, και την έναρξη της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο 1,58 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Νέα ρύθμιση
Για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ φέτος από τα ληξιπρόθεσμα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών. Η ρύθμιση, η οποία φαίνεται πως έλαβε το «πράσινο φως» από την τρόικα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δίνουν στην εφορία όσα μπορούν, ακόμα 80 ή 100 ευρώ τον μήνα.

Ο φορολογούμενος θα μπορεί να ζητά από τον έφορο την εξόφληση των χρεών του έως 36 δόσεις, οι οποίες σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φθάσουν και τις 48 μηνιαίες δόσεις.

ΦΠΑ<<Εντυπωσιακό στοιχείο, που αποτυπώνει επίσης την αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογούμενους, είναι και το γεγονός ότι περίπου ένας στους πέντε επιτηδευματίες δεν υποβάλλει πλέον περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ:
Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί 4.080.282 περιοδικές δηλώσεις, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 3.193.041. Συνολικά 869.935 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν υποβλήθηκαν.
Το σύνολο των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υποχρεούνται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ είναι 1,1 εκατομμύριο. Από αυτούς τουλάχιστον 239.100, που αντιστοιχούν στο 21,7% του συνόλου, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στους πρώτους εννέα μήνες του 2012.
http://www.imerisia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF