Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Με λεφτά της ίδιας της Εθνικής η εξαγορά!



Στον έλεγχο της, ισραηλινών συμφερόντων, ολλανδικής εταιρείας Invel Real Estate πέρασε και επίσημα το 66% των μετοχών της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας ακινήτων Πανγαία ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά το 1 δις ευρώ.
Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2013, μετά και τη σχετική έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και η Εθνική Τράπεζα, που μέχρι σήμερα ήλεγχε το 100% της εταιρείας, προβλέπεται ότι θα εισπράξει τίμημα 653 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας την κεφαλαιακή επάρκεια περίπου κατά 40 μονάδες βάσης. Η συμφωνία εισόδου της Invel στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι η μεγαλύτερη που έχει συναφθεί στην ελληνική κτηματαγορά, ενώ έρχεται λίγο καιρό αφότου η καναδική Fairfax Holdings απέκτησε μεγάλο πακέτο στην Eurobank Properties, στην οποία θα φτάσει να ελέγχει ποσοστό άνω του 40% έναντι τιμήματος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία για την πώληση της Πανγαία ΑΕΕΑΠ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο με δανεικά που θα δώσει η ίδια η Εθνική στην Invel. Συγκεκριμένα η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία θα καταβάλει σε ρευστό 161 εκατ. ευρώ στην Εθνική, ενώ θα εισφέρει στην Πανγαία, μέσω αύξησης κεφαλαίου σε είδος, ιταλική εταιρεία ακινήτων με ενεργητικό 73 εκατ. ευρώ. Στην ίδια αύξηση θα μετάσχει και η Εθνική εισφέροντας επίσης ακίνητα αξίας 72 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο τίμημα που θα καταβάλει η Invel θα προέλθει από δανεισμό τον οποίο θα της παράσχει η ίδια η Εθνική.
ΠΗΓΗ : www.efsyn.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF