Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Τα golden boys του Καραμανλή στο μεροκάματο! Πού βγάζουν τώρα τα προς το ζην δέκα ακριβοπληρωµένα πρωτοπαλλήκαρα των κυβερνήσεων

∆εν πάει πολύς καιρός από την εποχή της παντοδυναµίας του Κώστα Καραµανλή, όταν µια οµάδα ανθρώπων, του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, αναρριχήθηκε σε µερικές από τις πιο σηµαντικές θέσεις του κρατικού µηχανισµού και σε κοµβικές επιχειρήσεις, που αποτελούσαν την ατµοµηχανή για την πορεία της οικονοµίας.
Οι συγκεκριµένοι άνθρωποι έµειναν στην Ιστορία ως τα «golden boys» του Κώστα Καραµανλή. Ο χαρακτηρισµός προέκυψε από την έντονη κριτική γύρω από τις παχυλές αµοιβές τους, αλλά και τα υπέρογκα µπόνους που λάµβαναν για τις υπηρεσίες τους σε µια εποχή που το χρήµα έρρεε άφθονο. Αλλωστε, είτε προέρχονταν από την αγορά είτε από τον κοµµατικό σωλήνα, ήταν πάντα µαθηµένοι στις υψηλές αµοιβές. Με κύριο όπλο τα προσόντα τους, αλλά και τις υψηλές γνωριµίες σε όλα τα επίπεδα, έχοντας ισχυρό δίκτυο επαφών, κατάφεραν να ανελιχθούν και εν τέλει να κρατούν στα χέρια τους τις τύχες σηµαντικών επιχειρήσεων.

Στα «golden boys» βρήκε πάτηµα το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική µάχη του 2009 -την ίδια στιγµή που η παγκόσµια οικονοµική κρίση είχε αρχίσει να ακουµπάει την Ελλάδα και οι αµοιβές τους φάνταζαν προκλητικές για κάθε πολίτη-, ασκώντας επιθετική αντιπολίτευση και χτυπώντας ευθέως τον ίδιο τον Κώστα Καραµανλή, αφού οι πιο πολλοί ήταν προσωπικές επιλογές του.

Με την άνοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία, οι περισσότεροι αντικαταστάθηκαν αµέσως, καθώς το ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε στις θέσεις τους ανθρώπους της επιλογής του. Την ίδια ώρα, η αλλαγή στην ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας διέκοψε προσωρινά για αυτούς κάθε δίαυλο επικοινωνίας µε τη «γαλάζια» παράταξη. Αλλοι ακολούθησαν την προσωπική τους πορεία στον χώρο της αγοράς, άλλοι επανέκαµψαν µε τον σχηµατισµό της κυβέρνησης Σαµαρά τον Ιούνιο του 2012, ενώ άλλοι βυθίστηκαν στην αφάνεια.

Χρήστος Χατζηεµµανουήλ

Κάνει καριέρα στα αµφιθέατρα


Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και µε σπουδές στο Λονδίνο, ο Χρήστος Χατζηεµµανουήλ κλήθηκε να διοικήσει δύο από τις κορυφαίες εταιρείες του ∆ηµοσίου. Με θητεία στο καραµανλικό think tank ΚΠΕΕ και στο δικηγορικό γραφείο του Στρατή Στρατήγη, ο νεαρός τότε οικονοµολόγος µετά τη νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας αξιοποιήθηκε ως πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος στην «Ολυµπιακά Ακίνητα» από το 2004 έως το 2007 και στον ΟΠΑΠ από το 2007 έως το 2009. Ο ίδιος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν προτάθηκε για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ∆ΝΤ το 2009, θέση που τελικά αρνήθηκε, ενώ πλέον έχει επιστρέψει στα ακαδηµαϊκά του καθήκοντα στο Πανεπιστήµιο Πειραιά. Το όνοµά του είχε ακουστεί για την προεδρία του ΟΠΑΠ, αλλά προσέκρουσε στην κάθετη άρνηση του Αντώνη Σαµαρά.

Τάκης Αράπογλου

∆υνατός παίκτης µε τις τράπεζες


Παλιός γνώριµος του Γιώργου Αλογοσκούφη από τη δεκαετία του ’90, ο Τάκης Αράπογλου τοποθετήθηκε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας µόλις η Νέα ∆ηµοκρατία ήρθε στην εξουσία, το 2004, και συνέδεσε το όνοµά του µε την εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία, που θεωρήθηκε σηµαντική τραπεζική κίνηση. Στοχοποιήθηκε για τα υπέρογκα µπόνους που λάµβαναν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ενώ το 2009 αποχώρησε από την Εθνική µετά από σύγκρουση µε τη Λούκα Κατσέλη. Ανθρωπος της αγοράς, ο Τάκης Αράπογλου συνέχισε την καριέρα του στον Τιτάνα, την Τράπεζα Κύπρου, τη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Τσάκου, ενώ σήµερα είναι αντιπρόεδρος της Eurobank. Τον Ιούνιο του 2012 συζητήθηκε η συµµετοχή του στο οικονοµικό επιτελείο, χωρίς επιτυχία.

Αγγελος Φιλιππίδης

Σύµβουλος στην ελεύθερη αγορά


Μαζί µε τον Χρήστο Χατζηεµµανουήλ «καθιέρωσαν» τον όρο «golden boys» στον δηµόσιο διάλογο. Συµµαθητής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Κολλέγιο Αθηνών και προσωπικός φίλος του Κώστα Καραµανλή και του Γιάννη Αγγέλου, µετά το πέρασµά του από την προεδρία του Παναθηναϊκού, ανέλαβε την προεδρία του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου το 2007, αντικαθιστώντας έναν άνθρωπο του Γιώργου Αλογοσκούφη, τον Πάνο Τσουπίδη. Η απόπειρα τοποθέτησής του στην Τράπεζα Αττικής το 2004 είχε προκαλέσει το βέτο του Μιλτιάδη Εβερτ. Ο Αγγελος Φιλιππίδης δέχθηκε έντονη κριτική όταν αποκαλύφθηκε ότι το Ταµιευτήριο είχε επενδύσει σε ασφάλιστρα κινδύνου που πόνταραν στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το 2011 είχε τοποθετηθεί σύµβουλος διοίκησης στο νοσοκοµείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Τάκης Αθανασόπουλος

∆ιάδοχος του Στουρνάρα στο ΙΟΒΕ


Με την ψήφο εµπιστοσύνης του τότε υπουργού Ανάπτυξης, ∆ηµήτρη Σιούφα, και του Γιώργου Αλογοσκούφη, ο Τάκης Αθανασόπουλος µεταπήδησε από την Toyota στο τιµόνι της ∆ΕΗ. Από τη θητεία του στην επιχείρηση ηλεκτρισµού άφησαν εποχή οι κόντρες του µε τον Νίκο Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ. Οι χρηµατοδοτήσεις βέβαια του συνδικαλιστικού οργάνου της ∆ΕΗ ήταν η αιτία αποχώρησής του από την προεδρία του ΤΑΙΠΕ∆, θέση που είχε αναλάβει µε απόφαση του Αντώνη Σαµαρά µετά τον σχηµατισµό κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012. Ο Αρκάς µάνατζερ ενδιάµεσα είχε µπει στο ∆.Σ. του ΙΟΒΕ, από όπου γνώριζε και τον µετέπειτα υπουργό Οικονοµικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ο Τάκης Αθανασόπουλος διατηρεί και σήµερα τη θέση του γ’ αντιπροέδρου του Ιδρύµατος.

∆ηµήτρης Μηλιάκος

Φιλοδοξεί να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα


Κουµπάρος του Κώστα Καραµανλή, ο προερχόµενος από τη Λακωνία ∆ηµήτρης Μηλιάκος αξιοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις του σε προνοµιακές επιχειρήσεις του δηµόσιου τοµέα. ∆ιετέλεσε µέλος του ∆.Σ. στα «Ελληνικά Πετρέλαια», µε πρόεδρο τον Τίµο Χριστοδούλου, ενώ τοποθετήθηκε και διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας µέχρι το 2009. Ο ∆ηµήτρης Μηλιάκος πρωταγωνίστησε στην υπόθεση εξαγοράς του Seven-X από τον Γιάννη Αλαφούζο έναντι πολύ µικρού ποσού, ενώ κρίθηκε αθώος για την υπόθεση των δοµηµένων οµολόγων της Αγροτικής Τράπεζας. Στις ευρωεκλογές του 2009, το όνοµά του είχε πέσει στο τραπέζι για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. χωρίς ωστόσο να συµπεριληφθεί. Πρόσφατα, ο ∆. Μηλιάκος ενεπλάκη σε σενάρια δραστηριοποίησης επενδυτικού fund στην Ελλάδα.

Σπύρος Καπράλος

Από τις µετοχές στα βαθιά νερά της ναυτιλίας


Ο Σπύρος Καπράλος είναι ακόµα ένα πρόσωπο από τον χώρο της αγοράς που αξιοποιείται από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Με εµπειρία από την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Αθηνών και το γραφείο του Στρατή Στρατήγη, ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2004 πρόεδρος του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, αφού πρώτα είχε περάσει από τη θέση του γενικού γραµµατέα Ολυµπιακών Αγώνων µε απόφαση του Κώστα Καραµανλή. ∆ιατηρώντας καλές σχέσεις µε την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Αλογοσκούφη, διεκδίκησε και κέρδισε απέναντι στον Μίνωα Κυριακού την προεδρία της Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής το 2009 µε τη στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε αποτέλεσµα όµως να φέρει τον όµιλο ΑΝΤ1 απέναντι στην τότε κυβέρνηση. Σήµερα, εκτός από πρόεδρος της ΕΟΕ, είναι διευθύνων σύµβουλος της, εισηγµένης στον Nasdaq, ναυτιλιακής Star Bulk Carriers.

Παναγής Βουρλούµης

Επικεφαλής της Τράπεζας Τροφίµων


Με εξαιρετικό βιογραφικό, λόγω της θητείας του στην Παγκόσµια Τράπεζα και την Εµπορική, ο Παναγής Βουρλούµης ανέλαβε να διαχειριστεί τις τύχες του ΟΤΕ από το 2004 έως το 2010, οπότε παραιτήθηκε. Ο φιλελεύθερος µάνατζερ πρωταγωνίστησε στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του οργανισµού και στην επακόλουθη µεταβίβασή του στους Γερµανούς της Τ-Telekom, ενώ βρέθηκε ενώπιον της ∆ικαιοσύνης όταν ξέσπασε το σκάνδαλο µε τη Siemens για συµβάσεις του ΟΤΕ µε τη γερµανική εταιρεία. Ιστορία άφησε η σύγκρουσή του µε τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Ο Παναγής Βουρλούµης µετά την εµπλοκή του στο Σωµατείο Φίλων του ΠΑΟ, σήµερα είναι πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίµων, ενός µη κερδοσκοπικού ιδρύµατος, που έχει στόχο την καταπολέµηση της πείνας.

Σπύρος Κλαδάς

Επέστρεψε στη µάχιµη δικηγορία


Εχοντας κοινή αφετηρία µε τον Χρήστο Χατζηεµµανουήλ στο γραφείο του Στρατή Στρατήγη, ο δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς συνδέθηκε µε στενή φιλία µε τον Κώστα Καραµανλή και τον Γιάννη Αγγέλου. Αυτή του εξασφάλισε µια σειρά από προνοµιούχες θέσεις στον κρατικό µηχανισµό, µετά το 2004. Αρχικά, ανέλαβε γενικός γραµµατέας στην «Ολυµπιακά Ακίνητα», µε πρόεδρο τον Χατζηεµµανουήλ και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, όπως ονοµαζόταν τότε το Σ∆ΟΕ. Παραιτήθηκε το 2008, µετά από διαφωνία του µε τον Γιώργο Αλογοσκούφη, παρά την πλήρη στήριξη που είχε από τους κυρίους Καραµανλή και Ρουσόπουλο. Ο Σπύρος Κλαδάς ήρθε ξανά στην επιφάνεια µε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ πλέον ασκεί µάχιµη δικηγορία συνεργαζόµενος µε δικηγορική εταιρεία.

Τίµος Χριστοδούλου

Ατυπος σύµβουλος στη Νέα ∆ηµοκρατία


Πρόσωπο µε µακρά ιστορία, τόσο στη Νέα ∆ηµοκρατία όσο και στον χώρο της οικονοµίας, ο Τίµος Χριστοδούλου βρέθηκε στο τιµόνι των «Ελληνικών Πετρελαίων» την περίοδο διακυβέρνησης Καραµανλή. Προσωπικός φίλος του Εθνάρχη και µε θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωβουλή, ο έµπειρος οικονοµολόγος συµµετείχε στις συζητήσεις για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ξέρει όσο λίγοι το παρασκήνιο της συµφωνίας. Ο πρώην υπουργός Οικονοµίας συνέχισε την πορεία του από τη θέση του προέδρου της Eurobank, παίζοντας σηµαίνοντα ρόλο στις διαπραγµατεύσεις για τη συγχώνευση τόσο µε την Alpha Bank όσο και µε την Εθνική, µέχρι την παραίτησή του από το ∆.Σ. της τράπεζας τον περασµένο Ιούνιο. Πλέον έχει αναλάβει συµβουλευτικό ρόλο στη Ν.∆. για τις ευρωεκλογές.

Χρήστος Παναγόπουλος

Σε µεγάλες περιπέτειες µετά την ΕΡΤ


Η πορεία του Χρήστου Παναγόπουλου µπορεί να περιγραφεί µε το εξής τρίπτυχο: «Καθηµερινή»-ΕΡΤ-ΣΚΑΪ. Ο δηµοσιογράφος της «Καθηµερινής» ανέλαβε τις τύχες της ΕΡΤ τον Οκτώβριο του 2004, µετά το πέρας των Ολυµπιακών Αγώνων. Παρέµεινε στο ραδιοµέγαρο της Αγίας Παρασκευής για πέντε χρόνια και ορκίστηκε δύο φορές πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος και άλλες δύο αναπληρωτής πρόεδρος. Ο Χρήστος Παναγόπουλος αποτελούσε προσωπική επιλογή του Θόδωρου Ρουσόπουλου, στην οποία είχε συµφωνήσει και ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Συνέδεσε το όνοµά του µε σπατάλες της κρατικής τηλεόρασης, ενώ καταδικάστηκε για την υπόθεση του «Olympic Trophy». Μετά την παραίτησή του από την ΕΡΤ, επέστρεψε στο συγκρότηµα του Νέου Φαλήρου, αναλαµβάνοντας ρόλο στον ΣΚΑΪ, από όπου αποχώρησε τον περασµένο Οκτώβριο.

Του Γιώργου Νόκου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF