Σελίδες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αδειάζουν οκτώ νοσοκομεία σε όλη τη χώρα


Εντός της εβδομάδας θα αδειάσουν τα οχτώ νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα αλλάξουν ρόλο, ενώ το προσωπικό τους θα τεθεί σε «κινητικότητα» από τις 31 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο το δυναμικό του ΕΣΥ θα μειωθεί περίπου κατά 630 κλίνες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, στις 23 Αυγούστου θα ξεκινήσουν να στέλνονται τα στοιχεία των υπό μετακίνηση και διαθεσιμότητα υπαλλήλων, στις 31 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητά τους και στις 16 Σεπτεμβρίου θα είναι στη νέα τους δουλειά.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας από τις 21 Αυγούστου σταματούν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής: Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο, και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: Ειδικών Παθήσεων, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και «Παναγιά». Επιπλέον, προβλέπεται και «διασπορά» νοσηλευόμενων ασθενών από αυτά τα νοσοκομεία προς άλλες μονάδες υγείας.
Παράλληλα, το ΕΚΕΠΥ έχει επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο για τη λειτουργία των υπόλοιπων νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, (31 Αυγούστου - 16 Σεπτεμβρίου), με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο διάστημα θα «μειωθεί» η νοσηλευτική δύναμη του ΕΣΥ κατά περίπου 630 κλίνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνο Ευσταθίου, το σχέδιο προβλέπει τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορά την κατά περίπτωση αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων. Η εντολή που θα δοθεί στις 21 Αυγούστου σε ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου με τους διοικητές των νοσοκομείων είναι να μην προγραμματίζονται τακτικά χειρουργεία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Για τα ήδη προγραμματισμένα περιστατικά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναβολές οι οποίες ωστόσο θα αποφασίζονται κατά περίπτωση.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την υποστήριξη των εφημεριών του ΕΣΥ από στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία θα δέχονται διαγνωσμένα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Ο τρίτος άξονας αφορά τη διακοπή της ροής περιστατικών από τα νοσοκομεία Θήβας, Λιβαδειάς και Κορίνθου προς νοσοκομεία της Αθήνας (έως και 15 την ημέρα). Τα περιστατικά θα κατευθύνονται προς τα νοσοκομεία Λαμίας, Λάρισας και Κορίνθου.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους νεφροπαθείς που εξυπηρετούνται από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού του Αμαλία Φλέμινγκ και της Πολυκλινικής, όπου το ΕΚΕΠΥ επεξεργάζεται δύο ενδεχόμενα: είτε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία των μονάδων αυτών, είτε τη διασπορά των ασθενών αυτών σε κοντινά νοσοκομεία.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, μετά και την ολοκλήρωση της κινητικότητας και της αλλαγής ρόλου των νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί -εκτός απροόπτου- το νέο πρόγραμμα εφημεριών νοσοκομείων, που θα περιλαμβάνει και την πλήρη εφημερία των νοσοκομείων Αγίοι Ανάργυροι και Παμμακάριστος. 

ΠΗΓΗ: news.kathimerini.g
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παράλληλα,
Φωτογραφία για Φόβος για κρατική «άλωση» στα στρατιωτικά νοσοκομεία
Ανησυχία στους κύκλους των εν ενεργεία και των απόστρατων αξιωματικών έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της προθέσεως των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Αμύνης να εντάξουν στο σύστημα εφημεριών των κρατικών νοσοκομείων και τα στρατιωτικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που μπορεί να ανακύψουν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότητα των γιατρών.

Η ανησυχία των στρατιωτικών είναι ότι το μέτρο αυτό μπορεί να ξεπεράσει το προβλεπόμενο δεκαπενθήμερο και να διαιωνιστεί, δημιουργώντας ακόμη μία δυσλειτουργία στην περίθαλψή τους. Επισημαίνουν ότι οι ίδιοι πληρώνουν, εκτός από τις κρατήσεις τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ειδική κράτηση για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα αναλώσιμά τους. Η κράτησή αυτή ανέρχεται περίπου στο 50% όσων τους παρακρατούνται για περίθαλψη. Ομως αυτό δεν έχει εμποδίσει να χρησιμοποιούνται τα νοσοκομεία αυτά και για άλλες κατηγορίες πολιτών, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται η λειτουργία τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) και τα παραρτήματά του ανά την Ελλάδα, το οποίο έχει ενταχθεί πλήρως στο ΕΣΥ, και οι απόστρατοι, που πλήρωναν για όλο τους τον ενεργό βίο ειδική κράτηση για τη χρηματοδότησή του, σήμερα δεν έχουν καν προτεραιότητα για την εισαγωγή τους σε αυτό. Ο φόβος λοιπόν για το τι μπορεί να συμβεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι αβάσιμος.

Οι στρατιωτικοί αισθάνονται ότι πληρώνουν για παροχές τις οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν. Μάλιστα, η επέκταση της περιθάλψεως στα νοσοκομεία αυτά και άλλων κατηγοριών πολιτών (βουλευτές, πολιτικοί υπάλληλοι, απόστρατοι Σωμάτων Ασφαλείας κ.λπ.) έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα, μια και τα Ταμεία τους, δηλαδή σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα για την περίθαλψή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ μόνο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών διαμορφώνονται σε 12.000.000 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Στο ίδιο νοσοκομείο, σε απόστρατο αξιωματικό που προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με γιατρό για χρόνιο νόσημα, από τον Ιούνιο που το ζήτησε, του προσδιορίστηκε για τον Δεκέμβριο. Σε άλλη προσπάθεια για ραντεβού μια γιατρούς δύο ειδικοτήτων, που ήταν απαραίτητοι, τελικά στάθηκε αδύνατον να προσδιοριστεί ραντεβού.

Αυτό που συνήθως γίνεται είναι ότι συνιστάται στους ασθενείς να πάνε στα εξωτερικά ιατρεία, για τα οποία όμως απαιτείται ειδική καταβολή ειδικής συμμετοχής 3 ευρώ. Η εύλογη απορία είναι για ποιον λόγο πρέπει να καταβάλλουν και αυτή τη συμμετοχή, αφού προκαταβάλλουν για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα 1% από το μέρισμά τους του αντιστοίχου Μετοχικού Ταμείου (απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης αρ. 50021/12 της 16 Μαρ. 1961).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τέλος, 
Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το «Έθνος της Κυριακής», σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το πλήρες χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:

21/8/2013: Σύσταση Ειδικού Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου υπουργείου Υγείας. Συγκρότηση. Ορισμός μελών. Ολοκλήρωση αξιολόγησης δομών, η οποία θα περιέχει τις πλεονάζουσες και τις κενές θέσεις κατά εκπαιδευτική κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα.

22/8/2013: Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για έγκριση του σχεδίου αξιολόγησης δομών. Γνωστοποίηση από το υπουργείο Υγείας των κενών θέσεων στα νοσοκομεία υποδοχής κατά κατηγορίες, κλάδους ή/και ειδικότητες στο Κεντρικό Τριμελές Συμβούλιο.

23/8/2013: Έκδοση ΚΥΑ για κατάργηση θέσεων στα νοσοκομεία υποδοχής κατά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα. Εφόσον είναι αναγκαίο: Έκδοση ΚΥΑ σύστασης θέσεων στα νοσοκομεία υποδοχής κατά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα (στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ήδη κενές στους φορείς υποδοχής, βάσει των εκθέσεων αξιολόγησης και των σχεδίων στελέχωσης που θα έχουν εγκριθεί από το ΚΣΜ).

26/8/2013: Σύνταξη πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή από τις Δ/νσεις Διοικητικού των φορέων προέλευσης, σύμφωνα με το ενιαίο λογισμικό που παρέχει για τον σκοπό αυτόν το ΑΣΕΠ. Η ΥΑ για τη διαθεσιμότητα θέτει έως 15 ημέρες προθεσμία για τη σύνταξη των πινάκων από τις Δ/νσεις Διοικητικού.

27/8/2013: Συνεδρίαση Κεντρικού Τριμελούς Συμβουλίου και διατύπωσης γνώμης για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων κατά κατηγορία, κλάδους ή/και ειδικότητες, που θα μετακινηθούν. Έκδοση ανακοίνωσης υπουργού ΔΜΗΔ. Δημοσίευση σε ΦΕΚ. Έναρξη δεκαπενθήμερης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

11/9/2013: Λήξη αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους.

12/9/2013: Σύνταξη πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή από τις Δ/νσεις Διοικητικού των φορέων προέλευσης, σύμφωνα με το ενιαίο λογισμικό που παρέχει για τον σκοπό αυτόν το ΑΣΕΠ.

13/9/2013: Το ΑΣΕΠ καταρτίζει πίνακα βαθμολογίας και κατάταξης υπαλλήλων, ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα. Το ειδικό τριμελές υπηρεσιακό συμβούλιο του υπ. Υγείας γνωμοδοτεί για τη σειρά προτεραιότητας με την οποία οι διαθέσιμοι υπάλληλοι μπορούν να μεταχθούν/μεταφερθούν και εκδίδει τον τελικό πίνακα.

πηγή: aftodioikisi.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF