Σελίδες

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Παγίδα ρευστότητας και επενδύσεις.

 
Κύριε καθηγητά, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στα Κευνσιανά οικονομικά υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα έννοια που λέγεται “παγίδα ρευστότητας” (liquidity trap):
Η “παγίδα ρευστότητας” είναι μια κατάσταση που μπορεί να παρατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα επιτοκίου, όταν η ελαστικότητα ζήτησης χρήματος ως προς το επιτόκιο είναι άπειρη. Εκεί, δηλαδή, όπου όλοι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον και συνεπώς δεν επενδύουν .
 Αυτό σημαίνει ότι όλη η ποσότητα χρήματος διακρατείται ως περιουσιακό στοιχείο και για τη διενέργεια συναλλαγών.
Ακόμη και άν αυξηθεί η προσφορά χρήματος, η επιπλέον αυτή ποσότητα προστίθεται στην ήδη μεγάλη ποσότητα ρευστών. Παρά την αύξηση της προσφοράς χρήματος, το επιτόκιο δεν μειώνεται με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται οι επενδύσεις.
Αυτό ακριβώς γίνεται εδώ και 4 χρόνια στις ΗΠΑ, όπου η FED αυξάνει την προσφορά χρήματος.
Ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και στα καθ’ ημάς, ακριβώς όπως περιγράφεται στα Κευνσιανά εγχειρίδια: Τα επιτόκια δανεισμού των εμπορικών τραπεζών απο την ΕΚΤ είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η παροχή βραχυπρόθεσμης ρευστοτητας απο την EKT έχει γίνει …τριετούς διάρκειας και είναι συνεχής, είτε με τον συμβατικό μηχανισμό μέσω εγγυήσεων είτε με τον ELA. Αλλά η ρευστότητα λιμνάζει σε γερμανικά ή γαλλικά ομόλογα, αποθησαυρίζεται σε “ασφαλείς επενδυτικούς λιμένες” ή ανακυκλώνεται σε έντοκα γραμμάτια.
Και η άλλη ρευστότητα, η ιδιωτική, των ραντιέρηδων, που δεν έρχεται απο την ΕΚΤ αλλά είναι εδώ και χρόνια παρκαρισμένη στο Λουξεμβούργο, στο City, στην Ελβετία ή πολύ πιό μακριά; Αυτή τελευταία πάει και “επενδύεται” κυρίως σε ακίνητα στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στην Πράγα, στη Λειψία…
“Επενδύεται”, επενδύεται μη παραγωγικά.
Εν τω μεταξύ, αρχίζει να καταστρέφεται, να εκμηδενίζεται, η “επενδυμένη ρευστότητα” σε Ελληνικά ακίνητα: Οι ρυθμοί πτώσης των τιμών επιταχύνονται. Μεγάλο μέρος αυτης της “παγωμένης ρευστότητας” θα καταστραφεί πριν ρευστοποηθεί.

posted by batsnik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF