Σελίδες

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα διακίνησης στοιχείων πολιτών

Πλήθος σκληρών δίσκων, κασετών και χειρόγραφων σημειώσεων κατασχέθηκε από την αστυνομία κατά την έρευνα που διεξήγαγε στην εταιρεία με έδρα το Μπραχάμι Αγίου Δημητρίου.
Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει:
Αστυνομική επιχείρηση και έρευνα της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκε χθες (07.01.2013) σε εταιρεία που βρίσκεται στη Δάφνη Αττικής, η οποία κατείχε παράνομα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, σε τρεις (3) διακομιστές της (servers), εντοπίστηκε ....ψηφιακή βάση δεδομένων (σε ξεχωριστούς πίνακες) με πάνω από 67 εκατομμύρια εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων και καταχωρήσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. Α.Φ.Μ.) κ.ά.
Συνελήφθη για την υπόθεση αυτή, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας (59χρονος ημεδαπός), ενώ αναζητούνται άλλοι δύο ημεδαποί, ο 31χρονος Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2 κεντρικοί διακομιστές (servers με 6 σκληρούς δίσκους ο καθένας με συνολική χωρητικότητα 870 GB, 1 κεντρικός διακομιστής (server) με 3 σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, 1 εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και 9 κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έρευνα της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας, η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και στη συνέχεια διαθέτει έναντι αμοιβής, φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε την συγκεκριμένη εταιρεία στην περιοχή της Δάφνης Αττικής και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της, με την συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Από την επιτόπια αυτοψία, αλλά και από την ειδική τεχνική έρευνα που πραγματοποίησαν εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαπιστώθηκε, ότι σε τρεις (3) διακομιστές της εταιρείας, υπήρχε ψηφιακή βάση δεδομένων (σε κωδικοποιημένους πίνακες) με πάνω από (67) εκατομμύρια εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων, πλην όμως ο ακριβής αριθμός δεν κατέστη δυνατό να μετρηθεί στην επιτόπια έρευνα λόγω δυσχέρειας συσχέτισης μεταξύ των πινάκων και της βάσης δεδομένων.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• δύο (2) κεντρικοί διακομιστές ( servers ) με έξι (6) σκληρούς δίσκους ο καθένας, συνολικής χωρητικότητας 870 GB
• ένας (1) κεντρικός διακομιστής ( server ) με τρεις (3) σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB
• ένας (1) εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή
• εννέα (9) κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ( backup tapes ) και
• πλήθος από χειρόγραφες σημειώσεις.

Όλα τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο 59χρονος συλληφθείς Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις, θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα ερευνάται η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση των δεδομένων αυτών
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF