Σελίδες

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Περίληψη της συνέντευξης του πρώην, "ΑΚΑΜΑΤΟΥ", Υπουργού μας .

 

Δεν ήξερα για τους λογαριασμούς των συγγενών μου, έκανα λάθη στο χειρισμό του CD πήρα από τη Γαλλία, δε θα πληρώσω εγώ τα 30 χρόνια της Μεταπολίτευσης και δε θα πάω φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση». Αυτά είπε μεταξύ άλλων στη ΝΕΤ και την Ελλη Στάη ο πρώην υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου. Συγεκριμένα τόνισε ότι δεν έχει αλλοιώσει ο ίδιος τη λίστα ενώ είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για όλους τους συνεργάτες του.

«Δεν είδα τα ονόματα που υπήρχαν στη λίστ Λαγκάρντ». «Δεν γνώριζα ότι οι εξαδέλφες μου είχαν λογαριασμούς στην HSBC». «Εχω υποψίες για το ποιος έκανε την αλλοίωση στη λίστα».
«Παρέλαβα το CD στις αρχές Οκτωβρίου 2010» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου «και δεν το πρωτοκόλησα γιατί τότε θα καταργούσα την έννοια του απορρήτου όπως το είχαν χαρακτηρίσει οι Γάλλοι». Ο πρώην υπουργός τόνισε πως υπήρχε φόβος διαρροών για να δικαιολογήσει το γεγονός πως η παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου δεν πρωτοκολλήθηκε. Επίσης, υποστήριξε ότι δε μπορούσε να το πρωτοκολλήσει διότι ήταν υλικό παράνομο αφού ήταν προϊόν κλοπής και υποκλοπής.
Τόνισε ότι έδωσε σε συνεργάτη του το CD για να έχει μια αρχική εικόνα για τα 20 ονόματα με τους υψηλότερους λογαριασμούς. Ο συνεργάτης του, το όνομα του οποίου θα αποκαλύψει στη Βουλή, του έδωσε τα ονόματα για λογαριασμούς ύψους 1 δις από τα συνολικά 2 δις καταθέσεις που περιλαμβάνονταν στη λίστα. Μάλιστα, όπως είπε ο πρώην υπουργός, τα 550 εκατ. ανήκαν στην κ. Μαρία Παντελή, το όνομα της οποίας ενεπλάκη με αυτό της Μαργαρίτας Παπανδρέου.
Έκανα συσκέψεις για το πώς μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα αρχεία συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Έστειλα στο ΣΔΟΕ τα πρώτα είκοσι ονόματα χωρίς να εξετάσω τη λίστα ως αυτοπροστασία», συνέχισε.
«Δεν έδωσα όλη τη λίστα στον ΣΔΟΕ γιατί ήξερα ότι θα διαρρεύσουν επειδή το ΣΔΟΕ έχει καλούς υπαλλήλους αλλά έχει και πολλά προβλήματα. Έδωσα μόνο είκοσι ονόματα στον κ. Καπελέρη για να ελέγξω τη διαρροή».Πρόσθεσε μάλιστα ότι δικαιώθηκε γι’ αυτή του την επιλογή γιατί τελικά η λίστα διέρρευσε.
«Όχι, δεν γνώριζα ότι υπήρχαν ονόματα συγγενών μου μέσα στη λίστα» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου.Η αντιγραφή σε USB έγινε επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης επανέλαβε ο πρώην υπουργός.
Ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος παραδέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου και σε ότι αφορά το CD τόνισε ότι το έδωσε στο γραφείο του για να το κρατήσουν κι αυτό χάθηκε. Δεν αποκάλυψε σε ποιον το έδωσε ενώ κάλυψε πλήρως όλους τους συνεργάτες τους.
Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε ότι έφθασε η λίστα και όχι για ονόματα πρόσθεσε.
«Ποτέ δεν είχα συζητήσει με τις ξαδέλφες μου για λογαριασμό στην Ελβετία. Έχουμε πολύ καλή οικογενειακή σχέση και τίποτε άλλο» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και ανέφερε ότι η πρώτη συζήτηση έγινε στις 28 Δεκεμβρίου.
«Ως υπουργός Οικονομικών του Μνημονίου είχα και άλλες δουλειές να κάνω από το να ασχολούμαι με τη λίστα» επισήμανε. «Έδωσα τα αρχεία στον κ. Διώτη για να κάνει έλεγχο» τόνισε. «Η πρώτη πληροφόρηση που είχα από τον κ. Καπελέρη για τα πρώτα είκοσι ονόματα ήταν πως υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής και του είπα “προχώρησε”».
«Θα ζητήσω από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ελέγξει αν πείραξε κανείς το USB» δήλωσε. «Έχω κάποιες υποψίες για το ποιος μπορεί να έκανε την αλλοίωση της λίστας» πρόσθεσε με νόημα. Είπε ότι ια περιμένει ο ίδιος τις τεχνικές έρευνες και πραγματογνωμοσύνες για το πότε έγινε η αλλοίωση και από ποιον.
Τόνισε επίσης ότι θα μπορούσε να κάνει την υποτιθέμενη λαθροχειρία στην αρχή ή θα μπορούσε να αποκαλύψει τα ονόματα, μαζί με αυτά των εξαδέλφων του και να γίνει έτσι ήρωας.
Αναρωτήθηκε ότι αν ήξερε τα ονόματα π.χ. δημοσιογράφων που των σταύρωναν κάθε μέρα, δε θα έκανε κάτι με τη λίστα ώστε να σταματήσουν να τον σταυρώνουν;
Είναι πάρα πολύ βολικό να χρεωθούν όλα πάνω μου. Όχι όμως να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση. Η κάθαρση του πολιτικού συστήματος είμαι εγώ; Εγώ θα πληρώσω τα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης; αναρωτήθηκε.
Είπε επίσης ότι δε θα μπορούσε να βγει και να πει ότι δεν είναι αυτή η λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό του Κ. Βαξεβάνη αφού δεν υπήρχαν τα ονόματα των εξαδέλφων του; «Αν τα είχα δει και τα είχα βγάλει τα ονόματα δε θα είχα βγει να ουρλιάξω;», τόνισε.
Πρέπει να υπάρξει φως και θα κάνω ότι είναι δυνατό σ΄αυτή την υπόθεση είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF