Σελίδες

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ενα χρόνο ακέφαλο το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης

Στα συρτάρια παραμένουν σοβαρότατες υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και γενικά οικονομικού εγκλήματος, λόγω έλλειψης προσωπικού και στελεχών, στις υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), στη Βόρεια Ελλάδα. Τα παραπάνω επισημαίνει ο οικονομικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας με έγγραφό του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Μετά τη σύλληψη του διευθυντή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης, Χρήστου Παπαχατζή, πριν από ένα χρόνο, για την εμπλοκή του στη μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας, η παραπάνω υπηρεσία του ΣΔΟΕ παραμένει ακέφαλη. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παραμένουν κενές οι οργανικές θέσεις των δύο υποδιευθυντών.
«Σας αναφέρω ότι ως επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης έχω αντιληφθεί ότι οι δύο διευθύνσεις του ΣΔΟΕ, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη (Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Κ. Μακεδονίας, Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης) εδώ και αρκετό διάστημα υπολειτουργούν σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή τους, με αποτέλεσμα την εξασθένηση της αποτελεσματικότητάς τους στη σημαντική αποστολή τους» αναφέρεται στην επιστολή του εισαγγελέα προς τον υπουργό.

Πρόβλημα στελέχωσης

«Ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Κ. Μακεδονίας λειτουργεί με περίπου 60 λιγότερους υπαλλήλους σε σχέση με το υπηρεσιακό σχέδιό της, ενώ δεν είναι καλυμμένες οι θέσεις του αναπληρωτή διευθυντή και δύο υποδιευθυντών της. Επίσης στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων υπηρετούν μόνο δύο ελεγκτές και η τμηματάρχης του τμήματος.

»Ως εκ τούτου γίνεται σαφές ότι οι πιο πάνω υπηρεσίες, που επιτελούν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και κάθε οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του Δημοσίου, πρέπει να ενισχυθούν από άποψη στελέχωσης και έτσι να μπορέσουν να επιτελέσουν με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα την αποστολή τους.

»Σας αναφέρω ότι στις ανωτέρω υπηρεσίες εκκρεμούν πολύ σοβαρές υποθέσεις (έρευνες για ΑΠΘ, διερεύνηση κυκλωμάτων καρτέλ, έλεγχοι σε ΠΑΕ, έλεγχοι νοσοκομείων, παράνομες εισπράξεις συντάξεων, παράνομες εισπράξεις επιδοτήσεων, παράνομη διακίνηση φαρμάκων, παράνομες συνταγογραφήσεις ιατρών, διερεύνηση μη απόδοσης ΦΠΑ, εντοπισμός εικονικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν και παραλήφθηκαν από επιχειρήσεις, ανοίγματα ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών για εντοπισμό επιλήψιμων, μη δηλωθέντων στις ΔΟΥ εσόδων), ενώ είναι διαρκείς οι έλεγχοι για εντοπισμό κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και επιχειρήσεων που δεν εκδίδουν αποδείξεις πώλησης και παροχής υπηρεσιών.

»Το ανωτέρω έργο αφορά προφανώς όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και επομένως καθίσταται ορατό το μέγεθος της ανάγκης για την άμεση-ουσιαστική στελέχωση των πιο πάνω υπηρεσιών, που μόνο ανταποδοτικό χαρακτήρα για το Δημόσιο μπορεί να έχει» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο το οποίο κοινοποιείται και στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
http://www.enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF