Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Πώς μέσα από τις αποφάσεις της Συνόδου μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ.



Πώς μέσα από τις αποφάσεις της Συνόδου μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ
Ευκαιρία βλέπει η ελληνική κυβέρνηση για μείωση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ ή 25% του ΑΕΠ μετά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τους μηχανισμούς διάσωσης.

Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής πλέον όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να απευθύνονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των κρατών.

Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 25 δισ. και πιθανότατα εντός του Αυγούστου θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Αυτά τα χρήματα όμως που θα διοχετευτούν στις τράπεζες με ενδιάμεσο το Δημόσιο κάτι που θα βαρύνει το δημόσιο χρέος και το οποίο θα προσεγγίζει πλέον το 160% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση λοιπόν που η ιταλοισπανική νίκη στη Σύνοδο Κορυφής προχωρήσει πέρα από αυτές τις δύο χώρες και στην Ελλάδα τότε αυτά τα 50 δισεκατομμύρια δεν θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος και αυτομάτως μπορεί ακόμα και μέσα σε μία ημέρα να πέσει στο 135% του ΑΕΠ.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό μιας και σύμφωνα με πληροφορίες το εγκρίνει και το ΔΝΤ, ενώ και ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή η απόφαση να ισχύσει και για την Ελλάδα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF