Σελίδες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Παζάρι με τις λίστες;



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
«Παιχνίδια» με τη λίστα Λαγκάρντ φέρεται, σύμφωνα με την ΑΣΚΙ εφοριακών, να παίζει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εσχάτως αποφάσισε να «σπάσει» τη λίστα σε κομμάτια και να αποστείλει ένα μεγάλο μέρος της σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Οι επικεφαλής του υπουργείου, με έγγραφο που απέστειλαν χθες σε όλες τις υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και το οποίο δημοσιεύουν σήμερα το zougla.gr και το eforiakoi.org, ζητούν όσες υποθέσεις παραγράφονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 να αποσταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ. 
Αυτό, σύμφωνα με εφοριακούς, σημαίνει ότι υποθέσεις που αφορούν σε πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ αλλά και σε αυτή του Λουξεμβούργου θα καταλήξουν σε διάφορες Οικονομικές Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο έλεγχος για φορολογικές παραβάσεις να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος.

«Μοιράστε τις υποθέσεις»

Το έγγραφο του ΥΠΟΙΚ φέρει ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2013, έχει θέμα «Παράταση παραγραφής και διαχείριση υποθέσεων με κατασχεμένα ή μη» και αποστέλλεται στην κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ αλλά και σε όλες τις Περιφερειακές και Επιχειρησιακές Διευθύνσεις της υπηρεσίας.

Μέσω αυτού, το ΥΠΟΙΚ ζητεί από τη Δίωξη να στείλει στις αρμόδιες ΔΟΥ όλες τις υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται και οι έλεγχοι που αφορούν σε άτομα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα του Λουξεμβούργου αλλά και σε αυτή των ακινήτων του Λονδίνου. 

«Πάνε να την κουκουλώσουν»

Εφοριακοί, μιλώντας στο zougla.gr, κάνουν λόγο για «επιχείρηση κουκουλώματος», εξηγώντας ότι «δεν γίνεται να παίρνεις τόσο σοβαρές υποθέσεις, να τις σπας και να τις διανέμεις σε διάφορες υπηρεσίες».

«31 Δεκεμβρίου παραγράφονται οι χρονιές 2000 έως 2007. Ένα κομμάτι από τη λίστα αφορά και τα έτη αυτά. Θα μπορούσαν είτε να πάρουν μια νομική πρωτοβουλία να καλύψουν το κενό είτε να ενισχύσουν το ΣΔΟΕ και να συνεχιστούν οι έλεγχοι κανονικά. Προσπαθούν να κουκουλώσουν την υπόθεση. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι παίρνουν μέρος των ελέγχων που διεξάγονται για τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας και το στέλνουν σε διάφορες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Ο έλεγχος θα έπρεπε να διεξαχθεί από μία υπηρεσία για να είναι αποτελεσματικός και ολοκληρωμένος. Τώρα που τον σπάνε, η έρευνα θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με ρυθμούς… χελώνας

Την ίδια ώρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που ασχολούνται με την εξέταση των 2.062 μεγαλοκαταθετών της λίστας Λαγκάρντ λειτουργούν, σύμφωνα με στελέχη της Δίωξης, με ρυθμούς χελώνας.

Όπως εξηγούν, η καθυστέρηση οφείλεται τόσο στη χρονοβόρο διαδικασία των τραπεζών να αποστείλουν τα ακριβή στοιχεία για τυχόν εγχώριες καταθέσεις όσο και στις οργανωτικές αδυναμίες των αρμόδιων φοροελεγκτικών Αρχών που δυσκολεύονται να προσκομίσουν στοιχεία, τα οποία θα συμπλήρωναν το διαχρονικό φορολογικό προφίλ των μεγαλοκαταθετών της επίμαχης λίστας. 

Ειδικότερα, όπως είχε καταθέσει παλαιότερα στην προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Ν. Παναγιωτόπουλος, οι έλεγχοι των 63 πιο φουσκωμένων λογαριασμών της λίστας, με καταθέσεις από 3 εκατ. έως 540 εκατ. ευρώ - οι οποίοι είχε ζητηθεί να γίνουν κατά προτεραιότητα από τους οικονομικές εισαγγελείς - βρίσκονται σχεδόν σε πολύ αρχικό στάδιο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF