Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Νέες μειώσεις μισθών για τους Δημοσίους Υπαλλήλους. ΤΙΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ... ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ


 

Νέο «μαχαίρι» στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων έρχεται μέσα από έναν δήθεν εξορθολογισμό, αφού πλέον παραδέχονται ανοιχτά την αποτυχία του ενιαίου μισθολογίου. Ο εξορθολογισμός αυτός σημαίνει περικοπές για τους… υψηλόμισθους προκειμένου να δοθούν περισσότερα χρήματα στους χαμηλόμισθους. Το δεύτερο σκέλος μάλλον δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ γιατί είναι η πρόφαση να γίνει το πρώτο.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η κυβέρνηση ομολογεί οτι το πείραμα του ενιαίου μισθολογίου απέτυχε παταγωδώς και προσανατολίζεται σε κούρεμα των υψηλότερων μισθών για να πριμοδοτήσει τους πιο χαμηλούς.

Ενδεικτικά των ακραίων αποκλίσεων από τις αρχές του ενιαίου μοσθολογίου που δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων είναι τα παρακάτω παραδείγματα:....

1.Απόφοιτος δημοτικού του υπ. Ανάπτυξης έχει υψηλότερο μισθό από υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπ. Εσωτερικών.

2.Καθαρίστρια σε νοσοκομείο της περιφέρειας παίρνει περισσότερα απο γιατρό του ΕΣΥ με βαθμό επιμελητή Β και τον ίδιο μισθό με αυτόν του επιμελητή Α'.

3.Άγαμος υπάλληλος του υπ. Οικονομικών έχει σχεδόν διπλάσιο μισθό από τον υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας με το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο και 6 παιδιά.

4.Οι αποδοχές συντηρητού σε ΔΕΚΟ του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι υψηλότερες απο τις αποδοχές του υποδιοικητού της.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου εξηγούν τα φαινόμενα αυτά “επειδή το ενιαίο μισθολόγιο δεν ήταν ποτέ ενιαίο. Κι επειδή προβλεπόταν μια σταδιακή προσαρμογή των μισθών σε βάθος τριετίας που δεν έχει ολοκληρωθεί”, ενώ ταυτόχρονα ομολογούν ότι κάποιες από τις προσαρμογές δεν θα τελειώσουν ποτέ.

Τονίζουν επίσης πως θα έπρεπε να μειωθούν συνολικά όλες οι αποδοχές στο Δημόσιο και στη συνέχεια να θεσπιστεί ένα ειδικό επίδομα ως “κίνητρο για την επίτευξη στόχων” που θα πριμοδοτούσε τους άξιους και αποδοτικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην οριζόντια μείωση των αποδοχών αλλά μόνο για τα λεγόμενα “ρετιρε” του δημοσίου και κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα εξαγγελθεί η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά μόνο για τα ανώτατα κλιμάκια. Η μείωση πιθανώς θα κυμαίνεται από 5%-20% για αποδοχές που θα ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ με εξαίρεση τις διοικητικές θέσεις ευθύνης και τις θέσεις ειδικών καθηκόντων.

Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα προκύψει ένα κονδύλι 50-100 εκ. ευρώ για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ποσό αυτό εξηγεί και τους πραγματικούς λόγους τους δήθεν εξορθολογισμού των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...