Σελίδες

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Οι στόχοι της νέας οικονομικής πολιτικής

Με αλλαγή της φιλοσοφίας για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και το φορολογικό καθεστώς, καθώς και με νέα επιθετική στρατηγική για είσοδο ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες, ξεκινά η αντεπίθεση για την ανάσχεση της κρίσης, με –κατ΄ αρχήν- την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.


Μια πρόγευση της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί η επιστολή του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ΕΕ, ενώ η εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της Οικονομίας αλλά και της νέας κυβέρνησης γενικότερα θα γίνει στις προγραμματικές δηλώσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές προτεραιότητες έχουν ήδη αποφασιστεί στις αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού με τον κ. Στουρνάρα, με τον οποίο συμφώνησαν επτά βασικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική, με προεξάρχουσα την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ανάσχεση της ύφεσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών (πρόκειται για τον ΟΣΕ και την Αγροτική Τράπεζα), με στόχο να σταλεί μήνυμα στις αγορές και στους Ευρωπαίους εταίρους για ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Πέραν των επιθετικότερων και διευρυμένων αποκρατικοποιήσεων, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες:
  • Αλλαγή της φιλοσοφίας για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, όπου οι δράσεις που θα αναληφθούν πλέον θα στοχεύουν κάθετα στο κράτος και όχι οριζόντια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, όπου η όποια περικοπή προερχόταν από μισθούς και συντάξεις. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η επαναξιολόγηση των λειτουργικών δαπανών και η διαφάνεια του συστήματος προμηθειών αποτελούν βασικούς άξονες του εγχειρήματος.
  • Καθιέρωση ενός σύγχρονου και σταθερού φορολογικού συστήματος με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απλοποίηση του συστήματος. Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν καθόλου σε αντίθεση με τη μεσαία τάξη, η οποία πληρώνει όλους τους φόρους.
Όλες οι προτεραιότητες θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με το κλιμάκιο της τρόικας που θα βρίσκεται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF