Σελίδες

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Περαίωση: η ΝΔ ξεπατικώνει τις κακές συνήθειες του ΠΑΣΟΚ

“Όλες οι δηλώσεις περί τελευταίας περαίωσης και μιας νέας αρχής διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Το υπουργείο επιδιώκει να κλείσει τους λογαριασμούς στα βιβλία του όσο-όσο και με το κομμάτι, κλείνοντας το μάτι σε όσους φοροδιαφεύγουν. Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να νομιμοποιήσει τη φοροδιαφυγή».
Είναι Ιούλιος του 2011 και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου με υπουργό τον κ. Βενιζέλο κάνει ακόμη μια περαίωση, την τελευταία όπως λέει σε μια προσπάθεια να μαζέψει χρήματα. Τότε ο κ. Βενιζέλος και η επικοινωνιακή ομάδα της κυβέρνησης έλεγαν σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες να τρέξουν να κλείσουν τις υποθέσεις τους και θα είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει το κράτος. Φυσικά όλη η δουλειά γίνεται για να μπει κανένα ευρώ στα ταμεία, άσχετα αν μετά ήρθε το Μεσοπρόθεσμο του κ. Βενιζέλου για να μας αποτελειώσει…”

Τα παραπάνω λόγια τα έλεγε τότε ο Γ. Βρούτσης, νυν υπουργός Εργασίας. Δεν έχουμε με τον άνθρωπο τίποτε, αντιθέτως το παλεύει με νύχια και με δόντια. Με τη νοοτροπία έχουμε των κομμάτων που όταν είναι στην αντιπολίτευση κάνουν αντάρτικο και μόλις γίνονται κυβέρνηση «ξεπατικώνουν» όλες τις κακές συνήθειες των προηγούμενων.

Έτσι, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα ταμεία, ανακοινώνει μια ακόμη περαίωση (την τελευταία θα πει πάλι) την οποία φυσικά δεν την ονομάζει έτσι. Μιλά για ελέγχους – εξπρές σε 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες τους οποίους θα καλέσει να κλείσουν τις φοροπαραβάσεις των προηγούμενων ετών και να καθαρίσουν τα βιβλία τους μια για πάντα. Μάλιστα, για να πάνε στα γκισέ των εφοριών οι επαγγελματίες τους δίνει τη δυνατότητα πληρωμής για 3 χρόνια, κόβει προσαυξήσεις και κάνει ελκυστικό το πακέτο. Πρόκειται κυρίως για εκκρεμότητες που αφορούν φορολογία εισοδήματος, ΦΜΑΠ, τέλη κληρονομιών και δωρεών.

Η νέου τύπου περαίωση θα περιλαμβάνει ελέγχους μέσα σε 3 ημέρες, πόρισμα αμέσως, ειδοποίηση στον επαγγελματία και κλείσιμο της υπόθεσης. Οσοι δεν αποδεχθούν τα αποτελέσματα των συνοπτικών ελέγχων θα βρεθούν αντιμέτωποι με σαρωτικούς τακτικούς ελέγχους που συνεπάγονται μεγαλύτερες προσαυξήσεις φόρων, λιγότερες δόσεις και περισσότερα πρόστιμα.

Στόχος του υπουργείου να εισπράξει 2.5 δις ευρώ (έτσι πιστεύει διότι που να βρουν τόσα λεφτά οι επαγγελματίες).

Οι έλεγχοι-εξπρές θα αφορούν κατά προτεραιότητα επιτηδευματίες οι οποίοι:

- Έχουν διαπράξει ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή για τους οποίους υπάρχουν στις ΔΟΥ δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.

- Δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.

- Έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

- Έχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή κατασχεθείσες φορολογικές ταμειακές μηχανές.

- Έχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.

- Ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγελματία και έχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.

- Δεν έχουν προσδιορίσει τα καθαρά τους εισοδήματα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή δεν έλαβαν υπόψη τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών κερδών, κατά τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των καθαρών εισοδημάτων τους.

- Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ των στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.

- Έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.

- Εμφανίζουν, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις τους, χαμηλό συντελεστή μεικτού και καθαρού κέρδους.

- Έχουν κάνει χρήση αναπτυξιακών νόμων.

- Είχαν στην κατοχή τους την 1η-1-2008 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

- Δεν απεδέχθησαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης των ετών 2000-2009, που τους εστάλησαν στο πλαίσιο εφαρμογής των ρυθμίσεων του ν. 3888/2010.

- Εντάχθηκαν στις διατάξεις των άρθρων 13-17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοπεραίωσης» ή «αυτοελέγχου», επελέγησαν για δειγματοληπτικό έλεγχο, αλλά δεν υπήχθησαν στις διατάξεις του ν. 3888/2010 για την περαίωση των χρήσεων 2000-2009.

- Εντάχθηκαν στις διατάξεις των άρθρων 13-17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοπεραίωσης» ή «αυτοελέγχου».

- Έχουν δηλώσει πάρα πολύ μεγάλα ακαθάριστα εισοδήματα.

Όπως καταλαβαίνουμε, όλοι μπαίνουν στο κόλπο της περαίωσης κι όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε. Και για ακόμη μια φορά το κράτος νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή και δίνει και μπόνους στους φοροφυγάδες αφού τους επιτρέπει να πληρώσουν σε τουλάχιστον 36 δόσεις. Να φανταστούμε ότι δε θα βγει το ΠΑΣΟΚ να κάνει κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση, αλλά ούτε και κανείς από τη ΝΔ να θυμηθεί τι έλεγε πριν ένα χρόνο ακριβώς.

Κάποτε, όμως, θα πρέπει να σκεφτούν όλοι ότι με τα κολπάκια της περαίωσης φέρνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μαζεύουν ότι μπορούν άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου σπρώχνουν χιλιάδες Έλληνες να μην πληρώσουν τους φόρους αφού ξέρουν ότι όλο και κάποια κυβέρνηση θα κάνει μια περαίωση και θα καθαρίσουν.

Μ’ αυτές τις πρακτικές φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Οι πολίτες, κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην πληρώνουν και να περιμένουν πότε το κράτος θα γίνει ο μεγάλος… δοσατζής, και η εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια στην φοροδιαφυγή. Και όλοι μαζί να πίνουν στην υγεία των κορόιδων, μισθωτών και συνταξιούχων που δηλώνουν τα πάντα και φορολογούνται γι’ αυτά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF