Σελίδες

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Το ΣΔΟΕ βλέπει καθυστερήσεις στις εισπράξεις προστίμων από τις εφορίες

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θεωρεί ότι το ίδιο μπορεί να εισπράττει καλύτερα και γρηγορότερα σε σχέση με τις εφορίες τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που αντιστοιχούν στη φοροδιαφυγή και στις φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώνει. Γιʼ αυτό και έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για δημιουργία δικής του υπηρεσίας άμεσης είσπραξης φορολογικών προστίμων και πρόσθετων φόρων. Με άλλα λόγια, μαζί με την έκθεση για τις παραβάσεις που διαπιστώνει να δίνει και στον παραβάτη άμεσα το ειδοποιητήριο για την πληρωμή του προστίμου. Κάτι σαν τον τροχονόμο δηλαδή που κόβει επιτόπου το πρόστιμο στον οδηγό που παραβίασε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Με βάση το σημερινό τρόπο λειτουργίας του ΣΔΟΕ και του εισπρακτικού μηχανισμού η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των φορολογικών προστίμων και πρόσθετων φόρων έχει ως εξής:

- το ΣΔΟΕ ολοκληρώνει έναν φορολογικό έλεγχο και συντάσσει έκθεση ελέγχου. Στην έκθεση περιγράφονται επακριβώς οι φορολογικές παραβάσεις που έχουν διαπιστώσει οι ελεγκτές, όπως είναι η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεων, τιμολογίων), η έκδοση εικονικών ή πλαστών φορολογικών στοιχείων, η απόκρυψη εισοδήματος και άλλες φορολογικές παραβάσεις.

- η έκθεση στη συνέχεια αποστέλλεται στην εφορία (Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία) στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος που ελέγχθηκε (επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο) και εκεί βεβαιώνονται τα πρόστιμα που αναλογούν σε κάθε φορολογική παράβαση που διαπιστώθηκε από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, καθώς και οι πρόσθετοι φόροι που αναλογούν στο εισόδημα που αποκρύφθηκε ή στους παρακρατούμενους φόρους που δεν αποδόθηκαν (π.χ. εισοδήματος, ΦΠΑ) 

Από την κοινοποίηση των φύλλων ελέγχου στις εφορίες έως και την βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων και πρόσθετων φόρων μεσολαβεί, όπως λένε στο ΣΔΟΕ, σημαντικλα μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι΄ αυτό και στο τραπέζι της υπηρεσίας έχουν πέσει προτάσεις για να εισπράττονται τα πρόστιμα για τις μικρές φορολογικές παραβάσεις επιτόπου και η βεβαίωση των φόρων και προστίμων να γίνεται από την ίδια την υπηρεσία. Τι σημαίνει αυτό; Όταν ένα ελεγκτικό συνεργείο του ΣΔΟΕ εισέλθει σε ένα κατάστημα και διαπιστώσει τη μη έκδοση δυο αποδείξεων λιανικής πώλησης θα μπορεί να βεβαιώσει επιτόπου τα σχετικά πρόστιμα και να δώσει στο φορολογούμενο τη δυνατότητα να επισκεφθεί την επόμενη εργάσιμη το δημόσιο ταμείο για να πληρώσει. Με το σημερινό καθεστώς συντάσσει έκθεση ελέγχου, την αποστέλλει στην εφορία και η ειδοποίηση για το πρόστιμο φθάνει στο φορολογούμενο στην καλύτερη περίπτωση μετά από μερικές εβδομάδες ή και μήνες.




Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF