Σελίδες

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Στον αέρα τα έσοδα - Τρεις πονοκέφαλοι για τον Γιάννη Στουρνάρα

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν μοιραία στις επικείμενες περικοπές συντάξεων, μισθών και επιδομάτων, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι δεν έχουν τη πολυτέλεια να χάσουν ούτε μισή μέρα στη μάχη που γίνεται για το συμμάζεμα των εσόδων.
Αυτό που ανησυχεί τον Γιάννη. Στουρνάρα δεν είναι η «τρύπα» των 2,2 δις ευρώ, αλλά το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο αυτή η «τρύπα» να λάβει διαστάσεις. αβύσσου έως το τέλος του χρόνου.
Ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος είναι να μην εισπραχθούν και τα 6,1 δις ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αφού τα μηνύματα που καταφτάνουν από τις εφορίες είναι ότι τα νοικοκυριά έχουν φτάσει στα όρια τους. Σε μια τέτοια περίπτωση το «κενό» που θα δημιουργηθεί στον φετινό Προϋπολογισμό θα είναι τεράστιο και δυσαναπλήρωτο, καθώς οι προσδοκίες από το μέτωπο των ελέγχων περιορίζονται μέρα με τη μέρα.
Κι εδώ περνάμε στο δεύτερο «πονοκέφαλο» του υπουργείου, που έχει να κάνει με τους πολύ υψηλούς μνημονιακούς στόχους για τουλάχιστον 10.000 ολοκληρωμένους ελέγχους στον ΦΠΑ έως το τέλος του έτους αλλά και την είσπραξη του 20% των φόρων και προστίμων που θα βεβαιωθούν, ενώ μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι η ολοκλήρωση των ελέγχων στους «έχοντες και κατέχοντες» και η είσπραξη των ανάλογων φοροπροστίμων.

Όσο, δε, για την είσπραξη των 2 δις ευρώ από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έμπειροι εφοριακοί επισημαίνουν ότι ο στόχος αυτός ήταν αυθαίρετος και αβάσιμα φιλόδοξος, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον. θρίαμβος η είσπραξη 1- 1,2 δις ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει, δε, να θεωρείται μάλλον βέβαιη μια νέα παράταση στη παραγραφή των χρήσεων 2000- 2006 που κανονικά θα έπρεπε να κλείσουν στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα παραγραφούν χιλιάδες υποθέσεις από τις περίπου 500.000 που εκκρεμούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Ο τρίτος «πονοκέφαλος» του κ. Στουρνάρα προέρχεται από το μέτωπο των φορολογικών δικαστηρίων, όπου και η μνημονιακή υποχρέωση για το κλείσιμο του 50% των εκκρεμών υποθέσεων έως το τέλος του έτους, ακούγεται προ πολλού ως. ανέκδοτο. Αυτό που εξοργίζει την ηγεσία του υπουργείου είναι η σταθερά χαμηλή είσπραξη φόρων και προστίμων σε σχέση με τις παραβάσεις που βεβαιώνονται- από τα 13,2 δις ευρώ που επιδικάστηκαν είχαν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από 630 εκατ. Ευρώ- δεδομένο που αποτελεί αντικείμενο έρευνας κι από τη Τρόικα κι από την Ομάδα Κρούσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Όσο για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τους δικαστικούς λόγω των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη. ιδρώνουν από την αγωνία τους για τις επιπτώσεις στη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF