Σελίδες

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

BBG: Μεγάλες προκλήσεις θα βιώσει η σχιστολιθική «επανάσταση»




 Η σχιστολιθική «αλλαγή» στις ΗΠΑ, που έφερε την χώρα πιο κοντά στην ενεργειακή αυτονομία, θα βιώσει στο 2015 την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της, αναφέρει το Bloomberg. Οι γραμμές άμυνας των εταιριών.
Η δραματική πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις, μια εκ των οποίων είναι ότι «δοκιμάζει» την πορεία των ΗΠΑ προς την ενεργειακή αυτάρκεια.

Δύο μήνες πριν μόλις, η Continental Resources Inc., επιχείρηση εξόρυξης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, συνέταξε προϋπολογισμό με το πετρέλαιο στα $80 ανά βαρέλι και προγραμματισμένες επενδύσεις 4,6 δισ. δολ. στο 2015. Εξι εβδομάδες αργότερα, με το πετρέλαιο να έχει διολισθήσει 29% εν τω μεταξύ, η Continental έκοψε τον προϋπολογισμό στα 2,7 δισ. δολ.
Η Halliburton Co., μεγαλύτερη στον κόσμο στην παροχή υπηρεσιών υδραυλικής εξόρυξης σχιστολιθικών κοιτασμάτων για τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα απολύσει 1.000 εργαζόμενους εξαιτίας της πτώσης τιμών.
Η σχιστολιθική «επανάσταση» στις ΗΠΑ, που έφερε την χώρα πιο κοντά στην ενεργειακή αυτονομία, θα βιώσει στο 2015 την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της. Η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας πετρελαίου έχει διολισθήσει κάτω από τα $60, η ανάπτυξη της ζήτησης αποδυναμώνεται και ο OPEC αρνείται να μειώσει την προσφορά του. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι τιμές είναι σήμερα χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής για 37 από τους 38 παραγωγούς πετρελαίου μέσω σχιστόλιθου στις ΗΠΑ.

«Η έκταση και η ταχύτητα της διολίσθησης τιμών ήταν μεγάλος αιφνιδιασμός,» σχολίασε ο πρόεδρος της συμβουλευτικής Lipow Oil Associates. «Η αγορά βρίσκεται ενώπιον μιας νέας κατάστασης». Η RBC Capital Markets και η CIBC World Markets προβλέπουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν κάτω από τα $60 στο α' τρίμηνο του 2015.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σχιστολιθικής εξόρυξης των ΗΠΑ, όπως η Pioneer Natural Resources, η Continental και η Chesapeake Energy, έχουν κάνει δαπάνες μεγαλύτερες από τα έσοδά τους και δανείστηκαν για να κάνουν αυτές τις αναπτυξιακές δαπάνες, όπως δείχνουν τα ενημερωτικά δελτία τους στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς Securities and Exchange Commission. Ο εκπρόσωπος τύπου της Continental δήλωσε πρόσφατα χαρακτηριστικά ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμη αυτή η κατάσταση με τις σημερινές τιμές πετρελαίου.

Το 2014, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, επί τρίτο συνεχόμενο χρόνο, ανεβάζοντας την παραγωγή στα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών και πλέον, σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία Energy Information Administration.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF