Σελίδες

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Κερκόπορτα της τρόικας για μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων

Μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που η εφορία θα βγάζει στο σφυρί ακίνητα των φορολογούμενων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο περιλαμβάνει η τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου. Με στόχο να μην βγαίνουν οι πλειστηριασμοί άγονοι και να εκποιούνται τα ακίνητα των οφειλετών προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στο ταμείο του δημοσίου αλλάζουν μερικές βασικές παράμετροι του όλου συστήματος. Η ελάχιστη τιμή θα μπορεί να είναι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας ή ακόμη και χαμηλότερα, ενώ οι πλειστηριασμοί θα δημοσιοποιούνται μέσω των μέσων ενημέρωσης αλλά και ειδικού ιστότοπου που θα δημιουργήσει για αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Με βάση το σημερινό σύστημα που έχει αποδειχθεί πλήρως αναποτελεσματικό στο να εξασφαλίσει δημόσια έσοδα από τον εκπλειστηριασμό ακινήτων οι πλειστηριασμοί ακινήτων των οφειλετών του δημοσίου βγαίνουν κατά κύριο λόγο άγονοι. Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς οι πλειστηριασμοί δημοσιοποιούνται μέσω δημοσίευσης σε μια εφημερίδα ενώ η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να εκπλειστηριασθεί ένα ακίνητο είναι η αντικειμενική αξία.

Αυτό, με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές αξίες στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές είναι και ο κυριότερος λόγος που οι πλειστηριασμοί βγαίνουν άγονοι. Για να «σπάσει» η αντικειμενική αξία ως ελάχιστη τιμή θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δυο άγονοι πλειστηριασμοί και στη συνέχεια το δημόσιο να ζητήσει μέσω της δικαιοσύνης τη μείωση της τιμής για την επανάληψη του πλειστηριασμού. Συνήθως αυτές οι διαδικασίες κρατούν μήνες και μάλιστα πολλές φορές δεν φέρνουν και αποτέλεσμα.

Το νέο σύστημα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας και αναμένεται να αλλάξει σύντομα με κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη βουλή προβλέπει τα εξής:

-το πρόγραμμα πλειστηριασμού θα δημοσιοποιείται μέσω καταχωρήσεων σε μέσα ενημέρωσης αλλά κυρίως μέσω ειδικού ιστότοπου που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το λόγο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

-η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου.

-η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος.

Παράγοντες της κτηματαγοράς σημειώνουν ότι οι άγονοι πλειστηριασμοί είναι κυρίως αποτέλεσμα της στρέβλωσης που δημιουργούν στην αγορά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της ύφεσης, δεν έχουν «διορθωθεί» από το υπουργείο Οικονομικών. Το πάγωμα των αντικειμενικών τιμών στα εξωπραγματικά επίπεδα του 2008 είναι μια από τις βασικές μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εξασφάλιση υψηλών εισπράξεων από τους φόρους ακινήτων.
 
Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF